U izboru za najnegativnijeg političara Kosor se sasvim približila do jučer usamljenom Sanaderu



"REDOVITO mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u posljednja dva dana studenog, svega nekoliko dana prije parlamentarnih izbora, pokazuje da je vrlo izvjesna promjena vlasti koja bi trebala pripasti lijevoj koaliciji koja bi mogla bez potrebe za dodatnim koalicijama dobiti mandat za vođenje države u naredne četiri godine", stoji u obavijesti Cro Demoskopa koji je ispitivanje proveo telefonski na uzorku od 1300 ispitanika.

Kukuriku s dvostruko većom potporom od HDZ-a

Naime, u istraživanju se zaključuje kako Kukuriku koalicija ide na izbore s dvostruko većom potporom, dok su se Laburisti učvrstili iznad izbornog praga. Istraživanje Cro Demoskopa je redovno istraživanje koje ide svakog mjeseca, no ono nije podijeljeno na izborne jedinice već općenito na razini zemlje.

Prema tim podacima lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi izbor od 37,5 posto prema 37,2 posto iz prethodnog istraživanja provedenog početkom studenog. HDZ - bilježi izbor od 19 posto što je za 0,7 postotnih poena bolji rezultat prema onom zabilježenom prije mjesec dana. Hrvatski laburisti su na nacionalnoj razini, uz spomenute dvije političke grupacije, jedina lista koja prelazi izborni prag (s rezultatom od 5,6 posto prema prošlomjesečnih 5,7 posto).

Rohatinski nastavlja pad na ljestvici popularnih političara


HSP se ovaj mjesec približio izbornom pragu s obzirom da imaju 4,4 posto prema 3,9 posto prije mjesec dana, a druga stranka vladajuće koalicije HSS s 4,2 posto poboljšala je svoj rezultat za 0,6 postotnih poena. HSLS se drži iznad tri posto, dok je isti rezultat zabilježila i zajednička lista Ljube Jurčića, Bloka umirovljenici zajedno i PGS-a i to od 3,2 posto. U ovom trenutku još samo HDSSB bilježi nešto viši rezultat 2,5 posto, dok ostale liste imaju potporu ispod 2 posto. Još je uvijek vrlo visoki udio birača koji ne znaju za koga će glasati i to 14,8 posto .

Zanimljiva je i lista najpopularnijih političara prema kojoj je predsjednik Josipović i dalje nedostižan s 42,7 posto (iako je to pad u odnosu na prošli mjesec kada je imao 43,4 posto), dok guverner Željko Rohatinski i dalje bilježi pad pa je ovog mjeseca tek na četvrtom mjestu s obzirom da ga 6,4 posto anketiranih doživljava kao pozitivnog (prije mjesec dana imao je 8,1 posto). Na drugom mjestu nalazi se lider Kukuriku koalicije Zoran Milanović s 9.2 posto, a treća je Jadranka Kosor s 7,7 posto.

Vladu Jadranke Kosor podupire tek 17 posto ispitanika

"Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje na vrhu, ali se stanjila prednost pred njegovom nekadašnjom zamjenicom koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih tri mjeseca. Tako je u posljednjem istraživanju Sanader najnegativniji političar za 25,0 posto anketiranih, a na drugom je mjestu premijerka Kosor s negativnim doživljajem od 23,3 posto, što je rast od 1,2 posto u odnosu na mjesec dana prije", navodi se u istraživanju.

Vlada RH pod vodstvom Jadranke Kosor u posljednjem mjesečnom istraživanju prije isteka mandata potporu kod 17,9 posto ispitanih, dok 71,0 posto je ne podržava. Time Vlada Jadranke Kosor završava svoj mandat s najnižom potporom u posljednjih šest mjeseci, ali i znatno nižom potporom od one koju je pred izbore 2007. godine bilježila tadašnja vlada Ive Sanadera. Naime, imao je podršku od 40,3 posto.

Skok MIlanovića kao poželjnog premijera sa 51 na 57 posto

Zanimljivi su i rezultati o preferencijama kandidata za premijera i to među čelnim ljudima dviju velikih koalicija koji su i najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga. U ovomjesečnom je mjerenju Zoran Milanović zabilježio više nego dvostruko češći izbor od svoje protukandidatkinje. Nakon prošlomjesečnih 51,1 posto čelnik lijeve koalicije u ovomjesečnom je istraživanju izbor u 57,2 posto slučajeva, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 22 posto. Da su oboje loši kandidati smatra 15,9 posto ispitanih.

Pročitajte više