U izraelskom bombardiranju najmanje 50 mrtvih, uglavnom djece

NAJMANJE pedesetero civila, među kojima je 37-ero djece, poginulo je u nedjelju kada se srušila trokatnica u Qani, u južnom Libanonu, koju je bombardiralo izraelsko zrakoplovstvo. Otkako su izbili sukobi, ovaj napad odnio je najviše civilnih žrtava.

U zgradi su, uz stalne stanare, živjele obitelji izbjegle iz drugih sela u okolici Tira, koja su već nekoliko dana izložena razornom bombardiranju. Prema neslužbenim informacijama, u trenutku napada u zgradi je bilo više od 100 stanara, uglavnom žena i djece. Bombardiranje je trajalo dva sata a uništilo je nekoliko zgrada u Qanu.

Šijitski pokret Hezbolah i palestinski Hamas zaklinju se na osvetu. "Naša će osveta za ovaj užasan pokolj biti okrutna", objavili su dužnosnici Hezbollaha u Bejrutu.

Istodobno su u nedjelju prijepodne bijesni pristaše Hezbolaha izašli na ulice Bejruta u znak prosvjeda protiv pogibije u Qani i napali sjedište UN-a u središtu grada.

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se pred zgradom u središtu Bejruta uzvikujući "Smrt Izraelu, smrt Americi. Žrtvujemo svoja tijela i duše za Libanon".

Glasnogovornik UN-a Khaled Mansour izjavio je da je zgrada kamenovana, a namještaj uništen no nitko od osoblja UN-a nije ozlijeđen jer su se sklonili u podrum. Dodao je da je na drugom katu izbio manji požar koji je ugašen.

Prosvjednici su sa zgrade skinuli zastavu UN-a i razderali je u komadiće, pozivajući vođu Hezbollaha šeika Hasana Nasrallaha na raketiranje Tel Aviva. "O Nasrallah, dragi naš Nasrallah, uništi, uništi Tel Aviv", uzvikivali su Libanonci.

Žestoki sukobi nastavljeni su u nedjelju ujutro između izraelskih postrojbi i gerilaca Hezbollaha i u blizini libanonske granice, gdje su, kako javlja Hezbollahova televizija Al-Manar, izraelske postrojbe "upale" na libanonsko područje poznato kao Taybech Project area, tri do četiri kilometra od granice.

Borbe su se vodile kod mjesta Kfar Kila, nadomak Marjayouna, iz kojega su jučer potisnute izraelske snage nakon tjedan dana žestoke borbe. Izraelska vojska nije potvrdila izvješće.

Međunarodna cesta između Beiruta i Damaska, na dionici kod libanonskog pograničnog grada Masnaa zatvorena je nakon izraelskih udara koji su je učinili neuporabljivom. Izraelska vojska je priopćila su napadi zrakoplovstva bili usmjereni "isključivo na prometnicu" kako bi se spriječila doprema oružja Hezbolahu iz Sirije, napominjući da napad nije bio uperen protiv Sirije.

Bombe velike snage izdubile su u cesti goleme kratere duboke 6 metara, na libanonskoj strani granice, 600 metara od nadzorne točke policije i carine.

Izraelska policija priopćila je da su rakete koje je Hezbolah jučer ispalio na Afulu, na sjeveru Izraela, "sirijske proizvodnje".

Hezbolah je sa svojih položaja u Libanonu danas ispalio tridesetak projektila na predgrađa Haife i mjesta Nahariyu, Kiryat Shmona i Saint-Jean dAcre, na sjeveru Izraela. U ovim napadima jedna osoba je lakše ranjena.

Od izbijanja otvorenog oružanog sukoba 12. srpnja gerilci Hezbollaha ispalili su na sjeverni Izrael više od 1.800 raketa pri čemu je dosad poginulo najmanje 18 izraelskih civila a više od 300 je ranjeno. Oko 330.000 stanovnika sjevernog Izraela moralo je otići iz svoga doma zbog raketa koje je Hezbollah ispaljivao sa svojih položaja u Libanonu.

Libanon je u nedjelju poručio američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice da se s njome neće sastati dok ne dođe do primirja kojim će se završiti devetnaestodnevna izraelska ofenziva, priopćili su libanonski čelnici.

"Nema mjesta ovog tužnog jutra za bilo koji razgovor osim o hitnom i beuzvjetnom prekidu vatre kao i međunarodnoj istrazi o izraelskom masakru libanonsko stanovništva", rekao je libanonski premijer Fouad Siniora na konferenciji za tisak u Bejrutu.

Index/Hina

Pročitajte više