Kaos u Izraelu, gore sinagoge, auti, restorani... "Izgubili smo kontrolu nad gradom"

Foto: EPA

ŽIDOVI su iznijeli svitke Tore iz zapaljene sinagoge, a izgorjeli automobili poredani su u obližnjim ulicama, nakon što je u mješovitim arapsko-židovskim gradovima u Izraelu izbilo nasilje zbog izraelskih zračnih napada u Gazi i sukoba u Jeruzalemu.

Premijer Benjamin Netanyahu proglasio je izvanredno stanje u Lodu, blizu Tel Aviva, nakon izvješća da su pripadnici arapske manjine zapalili sinagoge i da su Židovi bacali kamenje na automobile kojima su upravljali arapski stanovnici.

"Izgubili smo kontrolu nad gradom i nad ulicama", rekao je gradonačelnik Loda Yair Revivo za News 12 nakon nekoliko noći nasilnih obračuna, u kojima je jedan Arapin ubijen, a mnogi su ranjeni.

Policija je preko noći uhitila desetke ljudi u Lodu i u većinski arapskim gradovima u središnjem i sjevernom Izraelu, uključujući Umm al-Fahm duž granice sa Zapadnom obalom i Jisr al-Zarqu na sredozemnoj obali.

U Lodu su muškarci nosili svitke Tore kroz pocrnjelo dvorište zapaljene sinagoge prekriveno krhotinama. U obalnom gradu Acre zapaljen je Uri Buri, riblji restoran čiji je vlasnik Židov, a neki arapski stanovnici rekli su da se boje napustiti dom.

U Jaffi, u blizini Tel Aviva, arapski prosvjednici sukobili su se s policijom koja je ispalila šok granate kako bi ih rastjerala.

Sigurnosni službenici rekli su da su zbog nasilja premjestili 16 bataljuna granične policije s okupirane Zapadne obale u Lod i druge izraelske gradove.

Izraelska arapska manjina - palestinska po nasljeđu, izraelska po državljanstvu - uglavnom potječe od Palestinaca koji su živjeli pod osmanskom, a zatim i britanskom kolonijalnom vlašću prije nego što su ostali u Izraelu nakon stvaranja države 1948. godine.

Većina je dvojezična, govori arapskim i hebrejskim i osjeća povezanost s Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi. Često se žale na sustavnu diskriminaciju, nepravedan pristup u stambenim pitanjima, zdravstvenoj zaštiti i obrazovnim uslugama.

Propalestinski prosvjedi

Napetost u arapsko-židovskim gradovima porasla je budući da je Izrael izvodio zračne udare u Gazi, a palestinski militanti ispaljivali rakete na Izrael u eskalaciji nasilja nakon sukoba u istočnom Jeruzalemu u ponedjeljak ujutro.

"Osuđujemo da se solidarnost i povezanost našeg naroda s našom braćom u Jeruzalemu i Pojasu Gaze napadaju činovima sabotaže na javno i privatno vlasništvo, kao što se to sada događa na ulazu u Umm al-Fahm", rekao je Samir Mahamid, gradonačelnik Umm al-Fahma.

Četvrti s arapskim stanovnicima, uključujući Lod i Jaffu, bile su među onima u kojima su sirene aktivirane zbog raketne paljbe. Dvoje stanovnika Loda ubijeno je u srijedu kada je vozilo pogođeno raketom, rekla je izraelska policija.

U Haifi i Jaffi arapski prosvjednici izvjesili su palestinske zastave i uzvikivali parole u znak potpore Palestincima koje deložiraju iz četvrti istočnog Jeruzalema u sklopu dugotrajnog pravnog postupka.

Arapski državljani Izraela bili su među tisućama prosvjednika koji su se proteklih dana suočili s izraelskom policijom u blizini džamije Al-Akse i drugdje u jeruzalemskome starom gradu.

Glasnogovornik Hamasa u Gazi potaknuo je arapske građane da se "dignu" protiv "našeg i vašeg neprijatelja".

Pročitajte više