U javnost procurila nova snimka svjedočenja Fate Skule: "Lažeš, Fato, lažeš!"

KAKO je Index prije nekoliko dana i najavio, u javnost je procurila nova snimka svjedočenja bivše tajnice Tihomira Oreškovića, Fate Skule. Nakon prvog dijela svjedočenja, za kojega autor snimke tvrdi da je snimljen u prosincu 1998. godine, nova snimka prikazuje pretučenu Fatimu Skulu, s vidljivim modricama na tijelu, mjesec dana nakon što je u prvom svjedočenju (snimka kojega je u javnost procurila prije nekoliko dana) govorila, između ostalog, i o aktualnom potpredsjedniku Hrvatskog sabora Darku Milinoviću kao o osobi koja je iz Operativnog štaba u Gospiću, a na zahtjev Tihomira Oreškovića, odnosila leševe.

U javnost je danas procurila snimka pod nazivom "The best lies of Skula and Milinović!" (Najbolje laži Skule i Milinovića), u kojoj autor ironično piše kako "´HDZ zna sve´ i Nova TV predstavljaju, a HTV izostavlja, drugi dio iskaza Fate Skule Marku Ercegu: Lažeš Fato, lažeš". Iskaz je, kako tvrdi autor, nastao 13. siječnja. 1999.

Video možete pogledati ovdje.

U iskazu Skula, koju je Milan Levar doveo Ercegu, govori o tome kako su ju dvojica nepoznatih muškaraca pretukli zbog iskaza danog mjesec dana ranije Marku Ercegu. Erceg na snimci poriče kako ima veze s njezinim premlaćivanjem, te joj daje 100 DEM i obećava joj pomoć Haaga.

"Ovo ti je za Dugu Resu"

Iako se neko vrijeme skrivala nakon danog iskaza, muškarci za koje ne zna tko su (ali daje njihov opis) našli su je u njezinom domu u Gračacu, gdje ju je jedan od njih, dok je drugi čuvao stražu, brutalno pretukao. Dok je to činio, govorio joj je "Ovo ti je za Dugu Resu", što je ona odmah povezala sa svojim svjedočenjem danim mjesec dana ranije Marku Ercegu u njegovu domu nedaleko Duge Rese.

Na pitanje zašto slučaj premlaćivanja nije prijavila policiji, Skula objašnjava kako joj je u Gračacu načelnik MUP-a Josip Vrkljan postavio uvjet da se do 20 sati navečer iseli, ne napominje pri tom precizno otkud.

Milinović pri put kršćanski oprostio, drugi put bez komentara

U svom posljednjem pojavljivanju u javnosti u Gospiću, u kojemu se ispričala Darku Milinoviću, Skula je kazala kako ga je za sudjelovanje u ratnim zločinima optužila pod prisilom, nakon što su ju "nepoznati, maskirani muškarci odveli do neke privatne kuće za koju ne zna gdje je". Na najnovijoj snimci pak govori kako je nakon upozorenja "Ovo ti je za Dugu Resu" odmah povezala kako se to odnosilo na njezino svjedočenje Marku Ercegu, koji pak u jednom trenutku napominje "Prošli put kada si bila kod mene...", iz čega se da zaključiti kao je Skula ipak znala gdje je odvedena kada je dala iskaz mjesec dana prije.

Darko Milinović, aktualni potpredsjednik Sabora, kaže kako na novu snimku, iz koje se može itekako naslutiti kako Skulino svjedočenje u kojemu ga je optužila za sudjelovanje u ratnim zločinima u Gospiću nije dano pod prisilom, nema komentara. Za njega je, kaže, ovaj slučaj završio 2004. godine, kada je, na njegov zahtjev 2004. godine, Državno odvjetništvo istražilo cijeli slučaj. Kada je prva snimka objavljena u javnosti, Milinović je za snimku optužio prljavu predizbornu kampanju, a Skuli velikodušno i u kršćanskom duhu oprostio za "neistine" izrečene na njegov račun.

B.S.

Pročitajte više