U jednoj od najvećih operacija pranja novca u povijesti spominje se i pet hrvatskih tvrtki

Foto: Getty images

U OPERACIJI nazvanoj "Globalna praonica" tvrtke sa sjedištem u Velikoj Britaniji i nepoznatim vlasnicima "oprale" su desetke milijardi dolara iz Rusije, prenosi The Guardian.

U operaciji je prema skupljenim dokumentima u razdoblju između 2010. i 2014. najmanje 20 milijardi dolara izneseno iz Rusije, a istražitelji tvrde da bi pravi broj mogao biti blizu 80 milijardi dolara.

"Jedna od najuspješnijih prevara u povijesti"


Prije tri godine o velikoj prevari su pisali sudionici Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), ali tada još nije bilo jasno da su u njoj sudjelovale i SAD, Rusija, baltičke i europske zemlje.

The Guardian je opisao operaciju kao "jednu od najuspješnijih operacija pranja novca u povijesti".

Akciju isplanirali i proveli ruski kriminalci povezani s vladom

Poznate britanske banke oprale su skoro 740 milijuna dolara u akciji koju su isplanirali i proveli ruski kriminalci s vezama u ruskoj vladi i bivšem KGB-u.

Među 17 banaka koje su trenutno pod istragom su HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Barclays i Coutts. Samo su dvije američke banke posumnjale da nešto nije u redu te odbile poslovati novcem iz operacije.

OCCRP i ruske Novaya Gazete došle su do velikog broja bankovnih izvještaja koje su zatim istražili novinari Guardiana i medijski partneri u još 32 države.

Najviše novca otišlo u SAD i Kinu

Otkrili su da je novac zarađen kriminalom išao iz Rusije preko 112 bankovnih računa u istočnoj Europi, a zatim u banke diljem svijeta.

Na stranici OCCRP-a u bazi podataka se spominje i pet hrvatskih tvrtki koje su u tom razdoblju primile novac iz akcije. Između 2011. i 2014. godine kroz hrvatske je tvrtke prošlo oko pola milijuna kuna.

Najviše novca je primljeno u SAD-u, Kini, Njemačkoj i Francuskoj. Zatim slijede Danska, Slovenija, Južna Koreja, Tajvan i Finska.

Pročitajte više