U Kairu izvedena Buljanova predstava "Medeja materijal"

PREDSTAVA "Medeja materijal" u režiji Ivice Buljana i proizvodnji Mini teatra iz Ljubljane, Novog kazališta i Kazališta Hotel "Bulić" iz Zagreba te Art radionica "Lazareti" prikazana je 29. i 30. rujna na Međunarodnom festivalu eksperimentalnog kazališta u Kairu, izvijestio je danas ljubljanski Mini teatar.

Na tom festivalu, najvećoj takvoj umjetničkoj smotri u Africi, koji se održao 16. put u egipatskom glavnom gradu, sudjelovali su kazališta i nezavisne skupine iz dvadest i četiriju zemalja. Od 20. do 30. rujna prikazano je više od pedeset predstava na svim kairskim pozornicama.

"Medeja materijal" po tekstu Heinera Muellera prikazana je dvaput u dramskom kazalištu "Salah Abdel Sabour" u središtu staroga Kaira.

Premijerno izvedena na prošlogodišnjoj "Karanteni" u Dubrovniku do sada je sudjelovala na Međunarodnom festivalu "Oriente" u Venezueli, na ITD-ovu festivalu, ljubljanskom Trn-festu, Zadru snova, a odabrana je u službenu selekciju ovogodišnjega Borštnikova srečanja u Mariboru.

U predstavi glume Senka Bulić, Ditka Haberl i Marko Mandić kojeg je u Kairu zamijenio Jose.

Osim redatelja Ivice Buljana u autorskom dijelu ekipe su scenograf Slaven Tolj, kostimografkinja Ana Savić-Gecan, dramaturg Zlatko Wuerzberg. Mitja Vrhovnik Smrekar autor je glazbe, a asistent redatelja je Robert Waltl.

Kairski je festival osobit i po tome što promiče estetske, etničke i etičke raznolikosti, a u arapskom svijetu najvažnije je mjesto za prikazivanje nekomercijalnog kazališta i izražavanja autorskih sloboda.

Festival su popratila i tri seminara: "Slike modernizma i postmodernizma u svjetskom kazalištu", "Manifestacije popularnog i historijskog naslijeđa u modernizmu i postmodernizmu", "Mjesto arapskog teatra u umjetničkim strategijama modernizma i postmodernizma".

Gostovanje "Medeje materijal" poduprli su slovensko Ministrstvo vanjskih poslova i zagrebački Gradski ured za kulturu.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više