U Kini šest osoba uhićeno zbog prodaje kontaminirane svinjetine

JEDAN kineski sud naredio je zatvaranje šest mesara zbog prodaje svinjetine kontaminirane kancerogenom kemikalijom klenbuterolom, koja se svinjama daje da bi im meso bilo manje masno, javili su kineski državni mediji.

Skandal s klenbuterolom u Kini samo je jedan u nizu kršenja pravilnika o sigurnosti hrane proteklih godina. U toj zemlji prodavala se riža koja je sadržavala teške metale, na policama se našlo kontaminirano mlijeko, te su se prodavala obojena peciva, prenosi agencija AFP.

Sredinom ovog mjeseca sud u Nanjingu, glavnom gradu provincije Jiangsu mesare je proglasio krivima zbog ugrožavanja javne sigurnosti i prodaje zdravstveno neispravnog mesa, a svaki od šestorice muškaraca osuđen je na po četiri godine u zatvoru. Također, osuđenici moraju platiti i odštete u iznosu od 50 tisuća juana, što bi iznosilo oko 7900 američkih dolara.

2008. zbog mlijeka s melaninom umrlo najmanje šest beba

Mesari su priznali kako su prodavali meso unatoč tome što su znali da je ono kontaminirano klenbuterolom, a incident je otkriven u ožujku kada su tragovi kancerogene kemikalije pronađeni u tkivima živih svinja u brojnim klaonicama. Do kraja studenog u svezi sa slučajem samo u provinciji Henan uhićeno je najmanje 113 osoba, uključujući i 77 djelatnika vlade.

2008. godine Kinu je potresao još jedan veliki skandal kada je otkriveno da je u mlijeko zbog navodnog povećanja udjela proteina dodavana industrijska kemikalija melamin. Nakon konzumacije tog mlijeka umrlo je najmanje šest beba, a oko 300 tisuća ih se razboljelo.

Pročitajte više