U Kongu proglašena epidemija žute groznice

Foto: 123rf

KONGOANSKE vlasti su u ponedjeljak proglasile lokaliziranu epidemiju žute groznice u prijestolnici Kinšasi i u još dvjema pokrajinama na zapadu Demokratske Republike Konga, gdje je zabilježeno šezdesetak oboljelih, pet umrlih i tisuću suspektnih slučajeva bolesti.

Kongoanski ministar zdravstva Kabange Numbi je na tiskovnoj konferenciji kojoj su nazočili i predstavnici sanitarnih partnera u zemlji proglasio "lokaliziranu epidemiju žute groznice u Kinshasi, u središtu Konga i u Kwangu", pozivajući se na rezultate tjednog praćenja ministarstva zdravstva i epidemiološko istraživanje diljem zemlje.

"Od 67 oboljelih, 65 ih je povezano s epidemijom u Angoli", dodao je ministar. Drugih sedam slučajeva nije imalo nikakvog doticaja s Angolom, rekao je.

"Do danas je zabilježeno pet umrlih" među osobama koje su oboljele, istaknuo je ministar.

DRK od početka godine bilježi porast suspektnih slučajeva žute groznice, nešto više od tisuću.

U susjednoj Angoli epidemija žute groznice je od prosinca 2015. odnijela najmanje tristo života, izvijestila je krajem svibnja Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Zabilježeno je i više od 2500 nepotvrđenih slučajeva.

Žuta groznica je virusna hemoragijska bolest koju prenosi komarac vrste Aedes aegypti - prenositelj većeg broja virusa poput zike i denge - koji živi u tropskim područjima Afrike i Amazone u Južnoj Americi. Cijepljenje je glavna preventivna mjera.

Pročitajte više