U Križevcima dogovorena ulaganja u tovno gospodarstvo vrijedna 12,9 mil. kuna

Foto: EPA

U KRIŽEVCIMA su u petak potpisana 42 ugovora iz Programa ruralnog razvoja, i to za ulaganja u tovno gospodarstvo, a ukupna je vrijednost potpora 12,9 milijuna kuna.

Riječ je o ugovorima za operacije restrukturiranja, modernizacije i povećanja konkurentnosti poljoprivrednog gospodarstva u sektoru tovnog gospodarstva te zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Ukupna vrijednost ulaganja premašuje 26 milijuna kuna

Ukupna vrijednost potpore tim projektima temeljem danas potpisanih ugovora je 12,9 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost ulaganja veća od 26 milijuna kuna. 

Na potpisivanju ugovora je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je istaknula da je Koprivničko-križevačka županija, uz još neke, centar govedarstva u Hrvatskoj, napose mesnog govedarstva. Taj je sektor jedan od najpogođenijih pandemijom covida-19 u Hrvatskoj, rekla je Vučković, naglašavajući da je poduzeto niz mjera potpore, a u pripremi su još neke. 

"Ministarstvo poljoprivrede ima dobru suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom i lokalnim jedinicama samouprave na ovom području već godinama, a kada govorimo o potporama, na području županije ugovoreno je nešto više od dvije milijarde kuna potpora u posljednjih nekoliko godina, od čega se 550 milijuna kuna odnosi na programe ruralnog razvoja", navela je Vučković. 

Župan Koren: Najveći dio gospodarske aktivnosti temeljimo na poljoprivredi i prehrambenoj industriji

Koprivničko-križevački župan Darko Koren je naglasio kako ta županija najveći dio svoje gospodarske aktivnosti temelji na poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Ugovori su potpisani u Visokom gospodarskom učilištu koje je, kako je istaknula dekanica tog učilišta Marijana Ivanek-Martinčić, kolijevka poljoprivrednog obrazovanja, znanosti i struke u Hrvatskoj koje će u studenome obilježiti 160. godišnjicu postojanja.

Visoko gospodarsko učilište iznimno je, uz ostalo, uspješno u provedbi međunarodnih projekata, a nedavno im je odobren i projekt u sklopu Interreg prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska zajedno s partnerom Sveučilištem u Kapošvaru za uspostavu regionalnog centra za konjogojstvo i konjički sport.

Ministrica Vučković: Riječ je možda o najosjetljivijem sektoru poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj

Ministrica Vučković je posjetila i Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka, meda i stočne hrane u sastavu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Poljani Križevačkoj, a razgovarala je i s poljoprivrednicima koje muče brojni problemi i neizvjesnost.

"Riječ je o vrlo osjetljivom, možda i najosjetljivijem sektoru poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, koje je posebno važno za ovaj kraj.

Zato smo i organizirali potpisivanje ugovora u Križevcima, Koprivničko-križevačkoj županiji koja je sjajan korisnik naših mjera u ovih nekoliko godina.

Pogledali smo i novu opremu u našem laboratoriju za kontrolu mlijeka i meda da bismo porazgovarali o tomu što nam je u sljedećem razdoblju učiniti kako bismo našu proizvodnju učinili produktivnijom i konkurentnijom", izjavila je Vučković. 

Pročitajte više