U krvavim sukobima pripadnika armije i pobunjenika u Kongu 49 poginulih



PRIPADNICI vojske Demokratske Republike Kongo ubili su 49 civila u napadu na aerodrom u gradu Mbandaka, koji su do sukoba držale pobunjeničke snage, a među poginulima su i dva pripadnika UN-ovih mirovnih snaga, prenosi britanski BBC.

Prema informacijama koje su potvrdili neimenovani predstavnici organizacije za zaštitu ljudskih prava Asadho, sukob se dogodio početkom travnja, a prije sukoba vojska je uhitila i hladnokrvno likvidirala devet osoba pod optužbom da su sudjelovali u pobuni protiv kongoanskih vlasti. Sukob kod aerodroma dio je mnogo širih sukoba vojske i pobunjenih snaga oko prava na ribolov.

BBC podsjeća da pripadnike kongoanske vojske prati reputacija brutalnih vojnika sklonih oružanim pljačkama, maltretiranju i silovanju civilnog stanovništva, a njihovim su se snagama proteklih godina na temelju nekoliko potpisanih sporazuma pridružili i donedavni pobunjenici.

UN u Kongu provodi najveću mirovnu operaciju u nastojanju da pomiri međusobno zavađene naoružane skupine sklone nasilju ii sukobima. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Asadho optužila je mirovne snage UN-a da su pomogle vojsci u zauzimanju aerodroma kod Mbandaka, te da nisu učini ništa kako bi zaštitili jednog brodovlasnika kojeg su pobunjenici ubili ranije ovog mjeseca.
 

Pročitajte više