U Labi isplivalo streljivo iz Drugog svjetskog rata

Foto: EPA

ZBOG rekordno niskog vodostaja rijeke Labe izašlo je na vidjelo streljivo koje su njemački vojnici bacali na kraju Drugog svjetskog, objavila je danas policija u Magdeburgu.

Samo u posljednjih tjedana dana, u Labi na području savezne pokrajine Saska-Anhlat na pet je mjesta pronađeno streljivo iz Drugog svjetskog rata, uglavnom granate, mine i pješadijsko streljivo.

"Prolaznici ih otkrivaju na područjima s kojih se zbog niskog vodostaja povukla rijeka ali ima i onih koji ciljano traže streljivo, što je opasno i zabranjeno“, rekla je glasnogovornica Grit Merker.

Policija im je poručila da se odmah jave policiji. "I nakon desetljeća u vodi streljivo može biti opasno“, dodala je.

Streljivo bacali u rijeku

Povlačeći se pred američkim postrojbama i uvidjevši da ne mogu zaustaviti prodiranje Saveznika preko Elbe, vojnici Wehrmachta su u posljednjim danima Drugog svjetskog rata preostalo streljivo pobacali u rijeku.

U plićacima Elbe često se pronalazi i vojnički pribor za jelo.

Laba kod Magdeburga trenutno je samo nekoliko centimetara viša od rekordno niskog vodostaja od 48 cm iz 1934. Zbog višetjedne suše posebno su pogođene rijeke u istočnom i sjevernom dijelu Njemačke, a na brojnim dijelovima Labe obustavljen je riječni promet.

Pročitajte više