U lignjama otkriven kadmij, u mesu, mlijeku i medu antibiotici

TIJEKOM 2003. godine sanitarni i veterinarski inspektori prekontrolirali tisuće uzoraka hrane koju jedemo, i u njoj otkrili antibiotike, metale i pesticide.

Iako se mnogi protive uvoznim proizvodima, zanimljivo je da su inspektori antibiotike pronašli u čak 46 uzoraka, većinom hrane domaće proizvodnje.

Radi se o govedini, piletini, svinjetini, junetini, mlijeku i mliječnim proizvodima, te medu.

Antibiotici nisu izravno opasni po zdravlje, već mogu uzrokovati otpornost čovjeka na određeni antibiotik, pa pri eventualnom liječenju lijek ne bi djelovao.

Antibiotici su se našli u tim proizvodima jer se vlasnici nisu pridržavali pravila o vremenu koje mora proći nakon liječenja životinje antibiotikom. Proizvođači su prije isteka roka na tržište stavili primjerice mlijeko od nedovoljno oporavljene životinje.

Zanimljiv je i slučaj s lignjama koji navode današnji mediji. Naime u svakom 25. paketu lignji otkriven je toksični metal kadmij, koji se još naziva "tihim ubojicom", čije dugotrajno uzimanje može dovesti do alergijskih reakcija, a dokazana mu je i kancerogenost, javlja Jutarnji list. Lignje koje su sadržavale kadmij dva su puta uvezene s Falklandskog otočja, a jednom su to bile lignje patagonica iz Španjolske, piše Večernji.

Ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta preporučio je hrvatskim građanima kupovati hrvatske proizvode jer je većina njih pod sustavnom kontrolom. Inspektori tvrde da proizvodi s opasnim sastojcima kakve su otkrili, nisu stigli do prodajnih mjesta, no je li zaista tako?

Pročitajte više