U Ljubljani uhićena dva ruska špijuna

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

SLOVENSKA obavještajno-sigurnosna služba (SOVA) otkrila je u Ljubljani dvojicu stranih državljana koji su špijunirali za Rusiju te ih je uhitila u suradnji s Nacionalnim istražnim uredom. Dvojici osumnjičenika za kaznena djela špijunaže i lažnog predstavljanja prijeti kazna zatvora od ukupno osam godina.

Uhićeni špijuni imali su državljanstva južnoameričkih zemalja i radili pod lažnim identitetima. Uhićeni su u unajmljenom uredu u poslovnoj zgradi u Ljubljani. Pretkazneni postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužiteljstvu u Ljubljani na temelju priopćenja SOVA-e, piše slovenski portal 24ur.

Vjeruje se da su djelovali u sklopu programa "Ilegalci"

Istražni odjel Okružnog suda u Ljubljani je u prosincu prošle godine podnio zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe koje su privedene zbog kaznenog djela špijunaže. Istraga se provodi zbog sumnje na kaznena djela špijunaže za stranu obavještajnu službu i lažnog predstavljanja. 

Za kazneno djelo špijunaže predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, a za kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja prijeti im kazna zatvora do tri godine. Pretpostavlja se da su dvojica ruskih agenata služila ruskoj vojnoj obavještajnoj službi (GRU) i djelovala u sklopu složenog programa, koji su protuobavještajni agenti u Sjedinjenim Državama nazvali "Ilegalci". 

Radi se o raspršenoj mreži visoko obučenih "agenta spavača", koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često zemalja Južne Amerike, a najčešće djeluju pod okriljem vojno-obavještajne službe GRU. U SAD-u su među njima otkriveni i špijuni ruske Vanjske obavještajne agencije (SVR).

Pročitajte više