U Londonu suđenje nesuđenim bombašima-samoubojicama

DANAS je izlaganjem krunskog tužitelja Nigela Sweenya u londonskoj sudnici otpočeo proces šestorici mladih muslimana optuženih da su 22. srpnja 2005. pokušali improviziranim bombama izvršiti masakr u londonskoj podzemnoj željeznici i autobusima.

Napad se trebao odigrati nedugo nakon 7. srpnja 2005. kada je u koordiniranim samoubilačkim napadima u Londonu ubijeno 56 ljudi.

Na optuženičkoj klupi su se danas našli 25-godišnji Ramzi Mohmmaed, 28-godišnji Muktar Said Ibrahim, 33-godišnji Manfo Kwadu Asiedu, 28-godišnji Hussein Osman, 26-godišnji Yassin Hassinn Omar i 24-godišnji Adel Yahya. Oni su, prema riječima tužitelja, pripremili eksploziv od brašna i vodikovog peroksida, a svoje su naprave napunili sa vijcima i čavlima nastojeći izazvati što više šrapnela, odnosno ljudskih žrtava nakon detonacije.

Od planiranih šest napada pokušano je samo njih četiri. Yahya je prije toga napustio Britaniju, a Asiedu je u posljednjih trenutak izgubio hrabrost.

Napadi su na kraju ostali samo u pokušaju, kada se ispostavilo da su se nesuđeni bombaši preračunali u omjeru sastojaka eksplozivne smjese. Zato nijedna od bombi nije eksplodirala, pa su vlasti, koristeći materijal sa sigurnosnih kamera, relativno brzo uhitile napadače.

Sweeney je danas izjavio da su 5 od 6 optuženih već ranijih bili pod prismotrom sigurnosnih službi, navodno zbog toga što su u londonskoj džamiji često slušali propovijedi radikalnog islamskog vođe Abu Hamze al-Masrija. Sweeney je također ustvrdio da su prilikom pretresa stanova optuženih pronađene i "užasavajuće" snimke na kojima radikalni islamisti zvjerski muče i ubijaju zapadne taoce otete u Iraku i Afganistanu.

D.A.

Pročitajte više