U Manastiru Gomirje počela dvodnevna svečanost ustoličenja episkopa gornjokarlovačkog

U Manastiru Gomirje kod Vrbovskog danas je započela dvodnevna manifestacija ustoličenja novog vladike za episkopa gornjokarlovačkog koje će sutra obaviti poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle.

U Gomirju se okupilo 19 arhijereja, odnosno srpsko-pravoslavnih episkopa i metropolita pravoslavnih crkava iz ukupno desetak zemalja kako bi prisustvovali današnjem narečenju, tj. imenovanju Gerasima Popovića, igumana Manastira Gomirja, za novog vladiku gornjokarlovačkog i dočekali patrijarha Pavla, čiji se dolazak očekuje večeras.

Hirotoniji- svetoj liturgiji ustoličenja, koja će se održati sutra, prisustvovat će uz oko tisuću pravoslavnih vjernika iz Slavonije, Baranje, Karlovca, Rijeke, Pule i Republike Srpske u BiH, ministar za dijasporu Republike Srbije i Crne Gore Vojislav Vukčević, ministar Republike Srpske za odnose s vjerskim zajednicama Dušan Antelj, tajnik Komisije Vlade RH za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Milan Đukić te predstavnici Zagrebačke i Riječko-senjske nadbiskupije Katoličke crkve Vlado Košić i Ivan Devčić, saznaje se od Jelenka Stojanovića, paroha srpsko-moravičkog zaduženog za odnose s javnošću.

Vladika gornjokarlovački iguman Gerasim Popović stolovat će u Gomirju sve dok se u Karlovcu, kao sjedištu gornjokarlovačke eparhije, ne steknu uvjeti i obnovi devastiran parohijski dom, rekao je otac Jelenko Stojanović.

(Hina) xvh yjn

Pročitajte više