U Mariji Bistrici 11. hodočašće hrvatske vojske i policije

U Nacionalnome marijanskom svetištu Mariji Bistrici danas je održano 11. hodočašće katolika pripadnika Hrvatske vojske i policije, koje je počelo svečanom hodnjom vojnika i redarstvenika u crkvu na otvorenome blaženoga Alojzija Stepinca, a misno slavlje predvodio je vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac. L

Na čelu povorke bili su gardisti počasne bojne, koji su nosili križ, zatim pralik Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta - koja je odobrenjem Svete Stolice zaštitnica Vojne biskupije, godišnja zavjetna svijeća, predstavnici povijesnih i današnjih postrojba Hrvatske vojske, policije i vatrogasaca, te predstavnici Crkve na čelu s vojnim biskupom Jezerincem.

Sudionike hodočašća, koje se tradicionalno održava u Mariji Bistrici na blagdan Gospine krunice, pozdravili su brigadni general Mate Obradović, predstavnik Ministarstva obrane, i predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova Iris Mikšić.

Na početku mise msgr. Jezerinac pozdravio je sve nazočne, ističući da "posebno molimo za naše poginule branitelje zajedno s prvim vrhovnikom Oružanih snaga Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, koji su tvorci hrvatske države".

"Gospa Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta bila nam je svima na pomoći kao i blaženi Alojzije Stepinac, kojega je Sveti Otac na današnju nedjelju proglasio blaženim prije pet godina", rekao je vojni biskup.

U propovijedi, u kojoj je govorio o stanju hrvatske obitelji, msgr. Jezerinac među ostalim je istaknuo da je današnja hrvatska obitelj izložena mnogim opasnostima kao što je, na primjer, ateizacija.

"Medijsko rušenje obitelji posebno se očituje u filmskoj produkciji, koja sve više slavi nasilje i čini sve da slomi obitelj s kršćanskih temelja...", rekao je biskup Jezerinac, ističući da bi upravo zato "obitelj trebala biti posebna briga društva", poglavito vojne i policijske obitelji. "U tom smislu, hrvatski čovjek, osobito katolički vjernici, kojih je u našoj državi gotovo 90 posto, s pravom očekuju, premda je neizbježan, preustroj vojno-redarstvenih snaga, da bude za dobro hrvatske obitelji. Time će biti za dobro i budućnost cijele nam drage Hrvatske", rekao je vojni biskup. Pritom je istaknuo kako današnji svijet vapi za čestitim, moralnim ljudima, ljudima čvrstoga značaja na svim područjima ljudskog života, posebice društvenog i političkog. Upitao je gdje će izrasti takvi ljudi, ako ne u obitelji.

Hodočašće hrvatskih Oružanih snaga i policije, na čelu s vojnim kapelanima, završilo je tradicionalnim obilaskom Kalvarije.

(Hina) dk mć

Pročitajte više