"U medijima vlada trend izbjegavanja bitnih tema i forsiranje zabave"

POVODOM sutrašnjeg Dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo podsjetilo je da su slobodni mediji ključni za demokraciju svakog pa i hrvatskog društva, za zaštitu ljudskih prava i za javni nadzor vlasti. "Kad mediji zakazuju u tim svojim osnovnim funkcijama, onda postaje upitno postojanje i moć javnosti i zdravlje društva", navodi se u priopćenju HND-a.

"Želimo upozoriti na još uvijek neuređene međusobne odnose vlasnika medija s jedne te urednika i novinara s druge strane. Vlasnici i dalje izravno interveniraju u uređivačku politiku. Politički pritisci na medije nisu prestali ni u javnim, ni u lokalnim niti u privatnim medijima. Oglašivači očekuju da za plaćeni prostor budu pomilovani, tako da mediji ne izvještavaju negativno o njima. Mediji su u proteklim godinama zaslužni za otkrivanje ratnog kriminala i nekih značajnih korupcijskih afera, ali nažalost to nije dovoljno utjecalo na pozitivne pomake u pravosuđu i vlasti", dodaje se.

"Sadašnji trend izbjegavanja bitnih tema, forsiranje zabave, spektakla, dominacija crne kronike, izmišljanje i proizvodnja celebritija u konačnici rezultiraju bijegom od novinarstva, cenzurom i autocenzurom. HND još jednom ističe da štetu koju donosi kriza oglašivanja i pada naklada u tisku moraju prije svih pretrpjeti i podnijeti nakladnici, a ne novinari. Medijska kriza iziskuje od nas novinara dodatne napore za organiziranom cehovskom solidarnosti i za svakodnevno preispitivanje profesionalnog novinarskog dostojanstva", navode iz HND-a.

Freedom House: Hrvatska je na 81. mjestu po slobodi medija

Američka neprofitna udruga sa sjedištem u Washingtonu, Freedom House, uoči Dana slobode medija predstavila je svoje godišnje izvješće u kojem se navodi kako je već sedmu godinu za redom sloboda medija na globalnoj razini u opadanju. Istraživanje je uključilo 195 zemalja, od čega ih je 70 svrstano u kategoriju slobodnih, 61 u kategoriju djelomično slobodnih, a 64 u kategoriju neslobodnih. Na pad medijske slobode u regiji uvelike su utjecala ubojstva novinara u Bugarskoj, ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića u Hrvatskoj te napadi na novinare u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska se po slobodi medija nalazi na 81. mjestu s ocjenom 38 i svrstana je u kategoriju djelomično slobodnih. U istoj su kategoriji Bugarska (na 76. mjestu s ocjenom 36), Crna Gora (na 78. s ocjenom 37), Srbija na (83. mjestu s ocjenom 39) te BiH i Makedonija (na 98. mjesto s ocjenom 47). Prvi po slobodi medija je Island s ocjenom 9, a posljednja Sjeverna Koreja s ocjenom 98.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više