U Meksiku zaplijenjeno 229 tona kemikalija za proizvodnju metamfetamina

MEKSIČKE vlasti priopćile su kako su zaplijenile 229 tona kemikalija koje se koriste u proizvodnji metamfetamina. To je treća velika zapljena ovog mjeseca u pacifičkoj luci Lazaro Cardenas, a sve pošiljke bile su namijenjene za Gvatemalu, javlja agencija AP.

S posljednjom uspješnom akcijom u manje od mjesec dana zaplijenjene su ukupno 534 tone kemikalija za proizvodnju droge.

19. prosinca vlasti su u Lazaro Cardenasu otkrile sto tona metilamina, a prije toga na početku mjeseca otkriveno je još 205 tona te kemikalije.

Stručnjaci upućeni u proizvodnju metamfetamina kažu kako je to ogromna količina sirovog materijala, a ovisno o metodi i procesu izrade narkotika iz takozvanih predkurzornih kemikalija može se dobiti čisti metamfetamin u količini koja iznosi pola težine korištene kemikalije.

Iz Ureda javnog tužitelja priopćili su kako je posljednja pošiljka, kao i prve dvije, stigla iz Kine. Nepoznato je koji je od meksičkih kartela trebao preuzeti kemikalije, no američki zakonodavci svojim su meksičkim kolegama javili kako je kartel Sinaloa, najmočniji u Meksiku, ušao u proizvodnju metamfetamina i to na industrijskoj razini.

Pročitajte više