U mjesec dana u Njemačku iz Hrvatske uvezeno 66 slučajeva korone

Screenshot: N1 Televizija

NOVINAR Deutsche Wellea Srećko Matić rekao je u Novom danu N1 Televizije kako je, prema podacima Instituta Robert Koch iz Berlina, koji prati pandemiju koronavirusa u Njemačkoj, u posljednjih mjesec dana 66 slučajeva infekcije virusom uvezeno iz Hrvatske.

"Posljednjih dana raste opasnost i strah od uvoza virusa, ne samo jer su mnogi Nijemci otišli na odmor nego i jer se gastarbajteri vraćaju iz Hrvatske, BiH, Turske. Prema podacima Roberta Kocha, najviše je slučajeva uvezenih s Kosova, 608, zatim Turske 166, Srbije 227 i BiH 105 te Hrvatske 66", rekao je Matić.

No, Matić vjeruje kako neće biti promjena s obzirom na preporuke putovanja i boravka u Hrvatskoj. "Hrvatska dobro stoji, bolje nego u nekim njemačkim pokrajinama gdje je jako porastao broj slučajeva. Sumnjam da će uvoditi strože mjere, poput onih za dijelove Španjolske ili bugarsku obalu koji su označeni kao rizična područja", rekao je.

Dodaje da su svi važniji portali prenijeli vijest o tome da su noćni klubovi u Hrvatskoj izvorišta zaraze, iako su mnogi podaci kontradiktorni i zapravo nema stopostotnog načina da se utvrdi otkud je virus došao. "Ne može se jednoznačno utvrditi gdje je došlo do zaraze", rekao je Matić dodajući da i institut upozorava na to.

"Nijemci nemaju alternativu"

"Nije dobra reklama, ali neće utjecati. Nijemci ni nemaju alternativu. Avionski promet je kolabirao, Španjolska i Turska su daleko, Hrvatska s brzim autocestama je najjednostavniji izbor", zaključio je.

Pročitajte više