UHIĆENJA U ZAGREBU

U Nadzornom odboru firme koja je davala mito Šegotama sjedio je Božo Skoko

Foto: Foto: Matija Habljak, Emica Elvedji/ PIXSELL

BOŽO SKOKO, jedan od vodećih komunikacijskih stručnjaka te vlasnik 40 posto tvrtke Millenium Promocija, koja se reklamira kao najveća agencija za tržišno komuniciranje, bio je član Nadzornog odbora tvrtke Prigorac-građenje, u vlasništvu poduzetnika Nenada Bukovca koji je nedavno počinio samoubojstvo.

Ta je tvrtka u fokusu policije, USKOK-a i DORH-a jer se Patrik Šegota, nedavno uhićen bivši Bandićev šef zagrebačkih Gradskih groblja, tereti da je sredio oko 4 milijuna kuna vrijedne poslove za građevinsku tvrtku Prigorac-građenje, a zauzvrat je preko tvrtke Notitia od te Bukovčeve tvrtke dobio 673.000 kuna mita i besplatnu izgradnju kuće s bazenom na Krku.  

>> Doznajemo kako je firma poduzetnika koji se ubio isplaćivala mito Šegotama

Porezni nadzor Ministarstva financija, koji je obavljao provjeru poslovanja tvrtke Prigorac-građenje, još je prošle godine pronašao fiktivne ugovore između Šegotine tvrtke i tvrtke danas pokojnog poduzetnika. U to vrijeme u Nadzornom odboru sjedio je komunikacijski stručnjak i redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Božo Skoko. 

U razgovoru za Index Skoko tvrdi da nije poznavao ni vlasnika te tvrtke Bukovca, a ni Šegotu te da nije znao za malverzacije u tvrtki koju je nadgledao. Ne sjeća se ni na čiji je poziv ušao u Nadzorni odbor te sporne tvrtke. No, krenimo redom.

Malverzacije u tvrtki tijekom 2020. godine

Proteklog tjedna USKOK je uhitio pet osoba, na čelu s Patrikom Šegotom te njegovom sestrom Tamarom, koja je bila čelnica tvrtke Notitia. USKOK tereti Šegotu da je kao čelnik zagrebačkih Gradskih groblja tvrtkama u vlasništvu pokojnog poduzetnika Bukovca u više navrata, direktno ili putem drugih tvrtki, osigurao obavljanje poslova izvođenja radova za podružnicu Gradskih groblja, dogovarajući da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnici Markovog polja, na mrtvačnici Kašina, odnosno različite radove na poslovima popravaka oštećenja na groblju Mirogoj nakon potresa.

Sumnja se na to da su dogovoreni poslovi u vrijednosti od 3.944.195.14 kuna, od čega je naplaćeno 2.883.262.45 kuna, od čega je kao mito Šegota primio najmanje 673.050.00 kuna, i to isplatama u korist društva Notitia iz Osijeka u vlasništvu njegove 49-godišnje sestre Tamare Šegote, koja se tereti za pomaganje u primanju mita.

Index je objavio i dokument poreznog nadzora Ministarstva financija, iz kojeg je razvidno da je tvrtki Notitia isplaćeno više od pola milijuna kuna za fiktivne poslove. Također analizom Plana restrukturiranja koji je radila Šegotina tvrtka Notitia za Prigorac-građenje, kojim se htjelo dokazati da su nešto zaista i radili, inspektori su utvrdili da je dio tog dokumenta jednostavno bio prepisan sa specijalizirane stranice Poslovna.hr, dok su proizvoljno stavljali povećanje prihoda, a da nisu naveli ijedan budući posao ni objašnjenje za toliki rast. Isto tako, nađeno je niz drugih nelogičnosti u poslovanju, što je na kraju potvrdio i sam USKOK.

Skoko tvrdi da ne poznaje Šegote i Bukovce

Za to vrijeme u Nadzornom odboru sjedio je Skoko. Skoko je bio član Nadzornog odbora od 19. prosinca 2019. godine pa do 27. studenog 2020. godine, a društvo su mu pravili članovi obitelji Šegota i Bukovec.

"Tvrtka je u Nadzorni odbor imenovala stručnjake s različitih područja djelovanja. Kao komunikacijski stručnjak pozvan sam za člana Nadzornog odbora tog društva u prosincu 2019. s prijedlogom da upoznam tvrtku i pridonesem u aktivnostima marketinga. Kako nismo imali sastanke ni uvid u poslovanje, zatražio sam razrješenje, koje je stupilo na snagu u studenom 2020.", odgovorio nam je Skoko putem SMS poruke.

Na naš upit u kakvoj je vezi s pokojnim poduzetnikom Bukovcem, koji je bio ujedno i vlasnik tvrtke, te Šegotom, s obzirom na to da je pozvan u Nadzorni odbor, kao i da je sjedio s članovima tih obitelji u tom odboru, Skoko nam kaže u SMS poruci da ga "nikad nije upoznao".

Zanimalo nas je kako je onda Skoko uopće došao u Nadzorni odbor, odnosno tko ga je pozvao u Prigorac-građenje, koja je danas u fokusu interesa policije, USKOK-a i DORH-a.

"Zvao me netko od menadžera, ne sjećam se imena"

"Netko od menadžera tko je vodio marketing, ali ne sjećam se imena", odgovorio nam je putem SMS-a komunikacijski stručnjak Skoko.

Prema poslovnoj bazi, Skoko je prije Prigorac-građenje bio samo jednom u Nadzornom odboru, i to u tvrtki Medijska mreža još prije deset godina, no ta je tvrtka brisana 2017. godine. Podsjetimo na kraju na to da je Skoko godinama figurirao kao ključni Bandićev PR-strateg.

Pročitajte više