U napadima bombaša samoubojica u Afganistanu poginulo najmanje 23 ljudi

Foto: Hina

NAJMANJE su 23 osobe, među kojima četrnaestorica nepalskih zaštitara, poginule danas u trima gotovo istodobnim napadima u Kabulu i na sjeveroistoku zemlje, što su prvi takvi napadi nakon najave odlučnije američke borbe s pobunjenicima.

U prvom napadu bombaša samoubojice na minibus na cesti iz Kabula u Džalalabad poginulo je 14 ljudi, sve odreda Nepalci, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Devet osoba je ranjeno, među kojima "petorica Nepalaca i četvorica Afganistanaca", dodaje se u priopćenju u kojemu se "oštro osuđuje taj teroristički čin".

Nedugo nakon tog napada uslijedila je eksplozija autobombe dok je prolazila povorka automobila u kojoj je bio lokalni zastupnik, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Jedna osoba je izgubila život a četiri su ranjene, među kojima i politički čelnik.

Talibanski glasnogovornik je na društvenim mrežama preuzeo odgovornost za ta dva napada u prijestolnici, prve napade takvih razmjera od početka ramazana 6. lipnja.

No i mjesni ogranak skupine Islamske države (IS) je preuzeo odgovornost za napad, objavivši ime i fotografiju napadača, prenosi američki centar za praćenje džihadističkih stranica SITE, napominjući da ovo nije prvi put da se dvije organizacije spore oko odgovornosti za napade u Afganistanu.

Malo poslije, na tržnici u gradiću Kešimu, u pokrajini Badahšanu (na sjeveroistoku), eksplodirao je motocikl s eksplozivom pri čemu je poginulo najmanje osmero ljudi, priopćile su mjesne vlasti.

"Sve žrtve su civili", dodo je za AFP glasnogovornik guvernera pokrajine Navid Frutan.

Talibani su preuzeli odgovornost za raniji napad u Kabulu 19. travnja u kojemu su poginule 64 osobe.

Islamistički pobunjenici koji traže odlazak svih stranih snaga iz Afganistana, ne prestaju osvajati teritorij nakon povlačenja NATO-ovih snaga. Napreduju uglavnom na jugu i na istoku zemlje, ali i u pokrajinama na sjeveru.
 

Pročitajte više