"U našem pravnom sustavu novac se može iznijeti u koferu kao donji veš"

NA PRODAJU Lure francuskom Lactalisu burno je reagirala gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić, jer je i bjelovarska Sirela sada u vlasništvu Francuza. Naime, Sirela je bila u vlasništvu Lure, pa se bjelovarska gradonačelnica brine što će biti s tvornicom i radnicima, a uz tvornicu sira je, kako nam je kazala, vezana i emotivno.

"Ja sam ljuta iz nekoliko razloga." - započela je razgovor za Index Adlešić. "Prvo, zato što imamo pravni sustav u kojem čovjek može iznijeti novac u koferu kao donji veš. Mi smo predlagali da se oporezuje "velike" a ne "male", no odgovoreno nam je - "kako to mislite velike oporezivati, a male ne". Evo, ovo je najbolji primjer zašto smo to tražili." - rekla je Adlešić.

Podsjetimo, Luka Rajić prodajom 2.744.769, odnosno oko 91 posto dionica Lure, po cijeni od 749.78 kuna po dionici, zaradio je više od 2 milijarde kuna. Svota je neoporeziva jer u Hrvatskoj ne postoji porez na kapitalnu dobit.

Iako se radi o privatnom vlasništvu, i iako je sve po zakonu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković danas je u Bjelovaru kazao kako će država ispitati zakonitost preuzimanja. Čobanković je dodao kako nije sretan zbog ovog preuzimanja te da će Ministarstvo i Vlada naći načina kako zaštiti proizvođače mlijeka.

Đurđa Adlešić u razgovoru za Index, unatoč iskazanom nezadovoljstvu, priznala je i sama kako je zapravo sve prema zakonu u prodaji Lure. No, kako nam je kazala, emotivno je vezana za bjelovarsku tvornicu sira jer je upravo prodaja iste bila tema njezinog prvog političkog govora.

"Kao gradonačelnica Bjelovara brinem se za 340 ljudi koji rade u Sireli, a radi se i o 100.000 milijuna litara mlijeka godišnje iz šire okolice Bjelovara. Osim radnih mjesta imate i ljude koji žive od prodaje mlijeka. Kao gradonačelnica ne mogu to gledati, a kao predsjednica stranke moram priznati kako se radi o poduzetniku koji je to učinio jer je na to imao pravo" - rekla nam je Adlešić.

Dodala je i kako je zatražila više informacija od samog vlasnika, te da su ju danas uvjeravali kako postoje klauzule koje štite radnike: "Nadam se da nije novi vlasnik netko tko će Bjelovar pretvoriti u laktofriz (posudu u kojoj se skuplja mlijeko). Mogu vjerovati novim investitorima, ali me zanima što u ugovoru piše" - rekla je Adlešić.

"Obećano mi je kako ću sljedećeg tjedna vidjeti taj ugovor." - rekla je Adlešić dodajući kako se ljuti na pravnu državu u kojoj se novac može iznijeti u koferu, uložiti se u švicarsku banku i tamo platiti porez na kamatu.

Prodaju Lure komentirao je danas i predsjednik Mesić koji je kazao kako je Luka Rajić napravio dobar posao te kako vjeruje će novac reinvestirati u Hrvatskoj. Ulazak Lactalisa na hrvatsko tržište Mesić je ocijenio pozitivnim.

A.H.

Pročitajte više