U nedjelju prosvjed u Zagrebu: "Tražimo smjenu bešćutnog ministra Vilija Beroša"

Screenshot: YouTube

U ORGANIZACIJI Hrvatskog novinarskog društva (HND) u nedjelju, s početkom u 12 sati ispred Novinarskog doma, održat će se prosvjed pod nazivom Oprostite što smetam, ne mogu disati. Prosvjed se održava točno 6 mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića koji je umro 5. kolovoza prošle godine, nakon što mu u pet dana ne samo da nije pružena medicinska skrb, nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. 

>>U nedjelju prosvjed u Zagrebu: "Da se slučaj Matijanić više nikada ne ponovi"

>> Pravobraniteljica: Trebamo inzistirati na temeljitoj analizi Matijanićeve smrti

Nakon okupljanja ispred Novinarskog doma u podne, u 13 sati kreće i povorka do Markova trga. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ističe kako su u tijeku završne pripreme za prosvjed na kojem se očekuje dobar odaziv ne samo kolega novinara koji dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, već i građana te strukovnih zdravstvenih udruga koje podupiru osnovu ideju prosvjeda.  

Bešćutni ministar Beroš

"Tražimo smjenu bešćutnog ministra zdravstva Vilija Beroša, to je onaj prvi zahtjev. Valja naglasiti da HND ustrajno i bez ikakvog kalkuliranja već gotovo 6 mjeseci inzistira da se javnosti daju svi odgovori vezani za slučaj Matijanić. Ti odgovori su bitni ne samo za njegovu obitelj, kolege već i za cjelokupnu javnost jer ne želimo da se ikada više dogodi sličan slučaj", rekao je Zovko u razgovoru za Index dodajući da će strukovna organizacija novinara ministra zdravstva ostaviti na miru tek nakon što se sazna potpuna istina vezana za okolnosti smrti Matijanića. 

 

Osim zdravstvenog sustava, koji očigledno ne funkcionira, Zovko ministru Berošu zamjera činjenicu da se cijeli slučaj Matijanić htio zataškati. 

"Nikada nećemo zaboraviti konferenciju za novinare povjerenstva Ministarstva zdravstva koje je oformio ministar Beroš, gdje su zapravo preminulog kolegu Vladimira Matijanića proglasili krivim. To sramotno ponašanje i tu bešćutnost nikada nećemo zaboraviti", ističe Zovko dodajući kako ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika, jer su oni sami žrtve toga. Uostalom, to se vidi i po porukama potpore koje HND-u dolaze od djelatnika u zdravstvu. 

Zaslužujemo imati zdravstveni sustav koji će nam dati punu skrb

"Ovo je prosvjed za sve njih i za sve građana koji u ovoj zemlji zaslužuju imati zdravstveni sustav koji će im dati punu skrb", objašnjava Zovko dodajući kako su, na žalost, mnogi građani doživjeli sudbinu Vladimira Matijanića. 

Šef HND-a ističe kako sudbina koja se dogodila Matijaniću, dogodila se i mnogim drugim građanima, što je vidljivo ne samo iz medijskih napisa, nego iz poruka građana upućenih ovih dana na adresu HND-a. 

 

"Puno se javilo onih koji su izgubili svoje bližnje prije svega zbog nefunkcioniranja zdravstvenog sustava. Sustava za koji danas resorni ministar Beroš ističe da savršeno funkcionira. Beroš tako radi štetu čitavom društvu", zaključuje na kraju Zovko. 

Drugi prosvjed novinara u mandatu AP

Valja naglasiti kako je u mandatu premijera Plenkovića ovo drugi prosvjed novinara i drugi put da novinari dolaze ispred Markova trga. Sudeći po dosadašnjim reakcijama u slučaju Matijanić, čini se da neće biti i posljednji.  

Podsjetimo, Vladimir Matijanić umro je u popodnevnim satima u petak, 5. kolovoza prošle godine, nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran, nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. 

Nitko nije odgovarao ni preuzeo odgovornost 

Gotovo šest mjeseci nakon Matijanićeve smrti nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima. 

 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i dalje radi na kaznenom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja. Nakon što su tri mjeseci čekali posebno vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu na okolnosti smrti Vladimira Matijanića, naručili su novo od tog fakulteta. Izvidi traju. 

Zdravstvena inspekcija još je u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio još uvijek aktualni ministar zdravstva, HDZ-ov Vili Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu zaključilo je kako nije bilo većih nepravilnosti.     

HDZ tvrdi da zdravstveni sustav u Hrvatskoj funkcionira

"Zdravstveni sustav funkcionira", glavni je zaključak tog povjerenstva. Komora medicinskih sestara je zbog, kako kažu, nedostatne dokumentacije odlučila da neće pokretati postupak protiv medicinskog osoblja u slučaju Matijanić. Raspravljali su o Matijaniću tek s pozicije etike i zaključili da nije prekršen Etički kodeks. 

 

Hrvatska liječnička komora zaključila je da su u postupanju liječnika uključenih u liječenje Vladimira Matijanića poštovane temeljne odredbe liječničke djelatnosti, pacijent je imao dostupnu zdravstvenu skrb na razini primarne, specijalističko-konzilijarne i tercijarne zdravstvene zaštite te nisu učinjeni stručni propusti liječnika koji se mogu povezati s nepovoljnim tijekom bolesti covida-19. 

Matijanić je iza sebe ostavio audiozapise među kojima je i onaj razgovora s dežurnim liječnikom, koji mu je bahato poručio da se javi za pet dana, jedva mu dajući da dođe do riječi. Šef KBC-a Julije Meštrović rekao je da u tim razgovorima nije bilo stručne pogreške. 

I nakon šest mjeseci bez odgovora 

"Događa se da netko premine", rekao je HDZ-ov šef splitske Hitne Leo Luetić objašnjavajući zašto hitna pomoć nije hospitalizirala Matijanića po prvom dolasku njegovoj kući, nego su pri drugom dolasku, sat i pol kasnije, konstatirali smrt.  

 

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za njegovu smrt, a gotovo šest mjeseci nakon njegove smrti i dalje nemamo odgovor na pitanje kako Matijaniću, čovjeku s toliko ozbiljnih podliježućih bolesti, koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik covida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljito i adekvatno pregledan.

Pročitajte više