U nedjelju na zagrebačkoj Šalati gostuje legendarna rock grupa Pixies

ZAGREBAČKA Šalata u nedjelju će ugostiti legendarnu rock grupu Pixies, jedan od najboljih američkih gitarističkih sastava 1980-ih godina, koji je ostavio snažan utjecaj na brojne generacije glazbenika, kako onih nezavisne, tako i komercijalnije rock scene.

Vijest o ponovnom okupljanju Pixiesa prije nekoliko je godina izazvala oduševljenje među rockerima diljem svijeta o čemu svjedoči rasprodana povratnička turneja "Sell Out 2004.", na kojoj su Pixiesi 13 godina nakon raspada, puneći stadione po SAD-u i Europi, pokazali da su dani najveće slave tek pred njima.

Primjerice, na rock festivalu u Kaliforniji 2004., na kojemu su upravo Pixiesi bili glavne zvijezde, okupilo se čak sto tisuća ljudi.

Njihova turneja tada je zaobišla Hrvatsku, ali su koncert održali u Ljubljani gdje je bilo i puno hrvatskih poklonika koji će, u mnogo većem broju, u nedjelju uživati na Šalati. Među njima će zasigurno biti i oni koji su Pixies gledali 1989. na njihovom prvom zagrebačkom gostovanju u rasprodanom klubu Kulušiću.

Pixies su prije 20 godina u Bostonu osnovali studenti Frank Black (vokal, gitara) i Joey Santiago (gitara), a uskoro su im se pridružili David Lovering (bubnjevi) i Kim Deal (bas gitara).

Dvije godine potom snimili su svoj po mnogima najbolji album "Surfer Rosa", a 1989. i "Doolittle" koji ulazi na top 10 ljestvicu najboljih u Velikoj Britaniji.

Godinu kasnije snimili su "Bossanovu", 1991. i svoj zadnji album "Tromple le Monde", a službeni raspad banda proglasili su 1993.

Kombinirajući sirovi punk zvuk s osjećajnim pop trenucima, Pixies su iza sebe ostavili podužu listu hit pjesama poput "Where Is My Mind", "Velouria", "Cactus", "Monkey Gone To Heaven", "Debaser", "Gigantic", "Here Comes Your Man".

Budući da je gostovanje na Šalati njihov jedini koncert u regiji, pa se očekuju i brojni poklonici iz susjednih zemalja, zagrebački koncert gotovo je rasprodan, kažu organizatori iz Tvornice kulture.

Predgrupa Pixiesima bit će koprivnički punk-rockeri Overflow koji također proživljavaju novi val popularnosti. Oni bi se, po najavama organizatora, trebali na pozornicu popeti oko 20 sati, dok je izlazak Pixiesa pred obožavatelje najavljen za 21,15 sati.

Pročitajte više