U nedjelju prosvjed u Zagrebu: "Da se slučaj Matijanić više nikada ne ponovi"

Foto: Index

TOČNO šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, novinarska strukovna udruga Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira prosvjed u Zagrebu pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati". Prosvjed u nedjelju 5. veljače počinje u 12 sati okupljanjem ispred Novinarskog doma, nakon čega u 13 sati kreće povorka prema Markovu trgu.

 

Prosvjeduje se protiv sistema koji je ubio Matijanića te sve druge žrtve zdravstvenog sustava, koji u Hrvatskoj ne funkcionira. HND se zalaže za neovisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša. 

Ne prosvjeduju samo novinari 

"Da se ne ponovi više nikome...", osnovna je poruka prosvjeda u kojoj se ističe kako ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu jer su oni jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira te ih sve manje ostaje raditi u Hrvatskoj. Uostalom, već je niz udruga u zdravstvu najavio dolazak na prosvjed. 

"Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. HND i ovom akcijom ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana u kojima se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u propustima sustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno – odstupi s te odgovorne funkcije.

Ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu, oni su jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira. I sve manje ih ostaje raditi u Hrvatskoj. I zato prosvjedujemo. Protiv sistema koji je ubio našega kolegu Vladimira Matijanića! Za neovisnu istragu okolnosti njegove smrti. Za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša! Da se ne ponovi više nikome...Vidimo se!", stoji u pozivu.

Sve detalje o samom prosvjedu možete naći OVDJE.

Podsjetimo, Vladimir Matijanić umro je u popodnevnim satima petka 5. kolovoza prošle godine, nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. 

Nitko nije odgovarao ni preuzeo odgovornost 

Gotovo šest mjeseci nakon Matijanićeve smrti nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima. 

 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i dalje radi na kaznenom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja. Nakon što su tri mjeseci čekali posebno vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu na okolnosti smrti Vladimira Matijanića, naručili su novo od istog Fakulteta. Izvidi traju. 

Zdravstvena inspekcija još je u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno Povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio još uvijek aktualni ministar zdravstva, HDZ-ov Vili Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu zaključilo je kako nije bilo većih nepravilnosti.     

HDZ tvrdi da zdravstveni sustav u Hrvatskoj funkcionira

"Zdravstveni sustav funkcionira", glavni je zaključak tog Povjerenstva. Komora medicinskih sestara je zbog, kako kažu, nedostatne dokumentacije odlučila da neće pokretati postupak protiv medicinskog osoblja u slučaju Matijanić. Raspravljali su o Matijaniću tek s pozicije etike i zaključili da nije prekršen Etički kodeks. 

Hrvatska liječnička komora zaključila je da su u postupanju liječnika uključenih u liječenje Vladimira Matijanića poštovane temeljne odredbe liječničke djelatnosti, pacijent je imao dostupnu zdravstvenu skrb na razini primarne, specijalističko-konzilijarne i tercijarne zdravstvene zaštite te nisu učinjeni stručni propusti liječnika koji se mogu povezati s nepovoljnim tijekom bolesti covid-19. 

Matijanić je iza sebe ostavio audiozapise među kojima je i onaj razgovora s dežurnim liječnikom, koji mu je bahato poručio da se javi za pet dana, jedva mu dajući da dođe do riječi. Šef KBC-a Julije Meštrović rekao je da u tim razgovorima nije bilo stručne pogreške. 

I nakon šest mjeseci bez odgovora 

"Događa se da netko premine", rekao je HDZ-ov šef splitske Hitne Leo Luetić objašnjavajući zašto hitna pomoć nije hospitalizirala Matijanića po prvom dolasku njegovoj kući, nego su pri drugom dolasku, sat i pol kasnije, konstatirali smrt.  

 

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za njegovu smrt, a gotovo šest mjeseci od njegove smrti i dalje nemamo odgovor na pitanje kako Matijaniću, čovjeku s toliko ozbiljnih podliježućih bolesti, koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik covida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljito i adekvatno pregledan.

Pročitajte više