U nekim školama djeci se na ulazu mjerila temperatura. Koliko ih je došlo u škole?

Foto: Grgo Jelavić, Duško Jaramaz/PIXSELL, IVo Čagalj/Pixsell

DANAS je počela škola za učenike od 1. do 4. razreda. No koliko ih je zaista došlo u škole tek će se vidjeti. Naime, u nekim školama došli su i cijeli razredi, no ima slučajeva kada nije došao niti jedan učenik nekog razreda.

Strah od zaraze ovaj tjedan još vrijedi kao isprika, no Divjak je najavila kako od sljedećeg tjedna to i neće biti tako. Poručila je da roditelji moraju razgovarati s liječnikom o svojoj situaciji te u dogovoru s njim onda eventualno ispričati nedolazak u školu sljedećeg tjedna.

U Hrvatskoj ima oko 150 tisuća učenika nižih razreda.

U Solinu mjere temperaturu

Uputa roditeljima je da svako jutro prije polaska u školu djetetu mjere temperaturu, no u osnovnoj školi u Solinu temperatura se mjeri svima koji ulaze u školu. Nastavi se odazvao velik broj učenika OŠ Kraljice Jelene u Solinu, no broj će se znati tijekom dana.

Negdje došao cijeli razred, negdje nitko

Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matija Gubec u Zagrebu, i Tatjana Bandera Mrakovčić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla u Rijeci, gostovale su u Novom danu na N1 televiziji i komentirale stanje u školama nakon odluke da se djeca koja pohađaju razrednu nastavu od danas vrate u školske klupe.

Klinger je rekla da je teško reći koliko je djece došlo u školu jer su se OŠ Matija Gubec pripojila i djeca iz OŠ Horvati. "Oko 75 posto učenika je danas u školi. Dakako, govorimo o razrednoj nastavi", procijenila je.

"Od 237 doći će 135 učenika", kazala je ravnateljica Bandera Mrakovčić, dodavši da to znači da će 57 posto učenika razredne nastave danas doći u školu. "Ima razreda u koje nije došao nijedan učenik, a imamo razred u koji su došli svi", kazala je.

Obje ravnateljice smatraju da je djeci mjesto u školi te ne smatraju najsretnijim rješenjem da roditelji odlučuju hoće li se djeca vratiti u školske klupe ili ne.

"Doći će preko 90 posto učenika"

Učiteljica savjetnica OŠ Franje Serta Bednja Đurđica Krtanjek rekla je u razgovoru za HRT kako su spremni i jako uzbuđeni. "Doći će preko 90 posto mojih učenika, samo jedno dijete zbog zdravstvenih razloga neće. Radit ćemo i dalje mješoviti način nastave za djecu koja će ostati kod kuće. Slat ćemo materijale, objavljivati lekcije i informirati ih o svemu što smo radili u školi", rekla je Krtanjek.

Istaknula je da roditelji još uvijek imaju nedoumice te da su prve preporuke i upute Ministarstva bile vrlo zbunjujuće i nedorečene. "Još ima roditelja koji se pitaju zašto Ministarstvo nije decidirano reklo da od ponedjeljka kreće nastava", dodala je.

Zamjenica šefa HZJZ-a: Rizik od zaraze je isti kod kuće i u školi

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji U mreži prvog na Hrvatskom radiju jutros je komentirala povratak djece u škole te ponovila kojih bi se uputa svi trebali držati. Rekla je i kako su vrtići i škole sigurni kao i obiteljski dom.

Je li strah roditelja od povratka u škole opravdan?

"Mi smo procijenili da je izuzetno sigurna situacija za povratak u škole zato smo u uputama napisali da u škole i vrtiće pozivamo svu djecu. Osnovne stvari koje smo svi naučili već dosad su: pojačana higijena ruku, distanca, paziti na kihanje i kašljanje, ne dodirivati lice... Toga se treba pridržavati koliko se može u uvjetima vrtića i škola", rekla je Pavić Šimetin.

"Što se tiče epidemiološke situacije, imamo izrazito povoljnu situaciju, nema nikakvih poteškoća i nikakvih razloga za zabrinutost. Situacija je povoljnija nego što je bila kad smo pisali upute", dodala je.

Kolika je vjerojatnost da se dijete zarazi i tko će biti odgovoran ako dođe do zaraze?

"Te situacije praktički nema jer mi niti nemamo više cirkulaciju virusa u populaciji. Imamo vrlo mali broj zaraženih, tako da, što se tiče epidemiologa, bolest je pod kontrolom i nekakve opasnosti sad nema.


Dolazak u školu u Dubrovniku


Škola u Šibeniku

Pročitajte više