U Njemačkoj obnovljeno suđenje za pokolj 400 Tutsija u Ruandi

Sceenshot: YouTube

U FRANKFURTU na Majni u utorak je započela revizija procesa u kojem se jednom državljaninu Ruande, koji u međuvremenu živi u Njemačkoj, predbacuje odgovornost za ubojstvo preko 400 pripadnika naroda Tutsi tijekom građanskog rata u Ruandi 1994. godine.

U prvom procesu protiv danas 58-godišnjeg bivšeg gradonačelnika grada Kiziguro Viši zemaljski sud u Frankfurtu okrivljenog je osudio na 14 godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu 400 pripadnika naroda Tutsi.

Državno tužiteljstvo je uložilo žalbu pri Vrhovnom sudu tražeći da se Onesphore R. osudi zbog suučesništva, a ne samo pružanja pomoći pri ubojstvu, a žalba je prihvaćena.

U prvom procesu sud je gradonačelnika optužio da je svojim sunarodnjacima iz naroda Hutu naredio pokolj nad 400-tinjak pripadnika naroda Tutsi koji su zaštitu potražili u lokalnoj crkvi te da je organizirao prijevoz posmrtnih ostataka ubijenih.

Sud u Frankfurtu je nadležan za ovaj slučaj jer je optuženi u saveznoj pokrajini Hessen prije nekoliko godina stekao politički azil.

U prvom procesu je, velikim dijelom i preko video-veze, svjedočilo preko 120 svjedoka iz Ruande.

U Ruandi je tijekom 1994. ubijeno preko 800.000 pripadnika naroda Tutsi, ali i naroda Hutu koji nisu pristajali na progon i ubijanje.

Pročitajte više