U Njemačkoj počinje veliki trodnevni štrajk. Prijeti kolaps

Foto: EPA

Strojovođe Njemačke željeznice (DB) stupaju večeras u trodnevni štrajk kojim se želi poslodavca natjerati na ustupke u aktualnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

"Ovom štrajku nedostaje legitimnost i zato činimo sve za dobrobit naših korisnika", objasnio je predstavnik poslodavaca DB-a Florian Weh pokretanje zahtjeva za odgodom štrajka pred nadležnim sudovima.

On je najavio ponovni skraćeni postupak pred radnim sudom kako bi se postigla odgoda štrajka kojeg DB smatra nerazmjernim. U prvom procesu u ponedjeljak radni sud u Frankfurtu je odbacio zahtjev za odlaganjem štrajka.

Sindikat strojovođa GDL je pozvao svoje članove da obustave rad u teretnom prometu od utorka u 18 sati i u prometnome u srijedu u 2 sata. Štrajk bi trebao trajati do petka u 18 sati.

GDL se od studenog nalazi u pregovorima s DB-om oko povećanja plaća od najmanje 500 eura i skraćenja radnog vremena. Sporno za DB je prije svega skraćenje radnog tjedna na 35 sati uz punu isplatu plaće.

Nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu GDL je odbacio kao "neozbiljnu".

Strojovođe su već dva puta štrajkale tijekom ove runde pregovora, što je u oba slučaja rezultiralo paralizama u prometu. Štrajk strojovođa obuhvaća i zaposlene u gradskim željeznicama diljem Njemačke, što otežava i odlazak na posao za milijune građana.

Najavljuju se novi ogromni gubici za njemačko gospodarstvo

Institut njemačkog gospodarstva iz Koelna procjenjuje da bi najnoviji štrajk gospodarstvu mogao donijeti nove ogromne gubitke.

"Posebno su pogođene branše koje ovise o željezničkom teretnom prometu poput automobilske, kemijske i teške industrije", stoji u priopćenju instituta.

Pregovori GDL-a i DB-a već godinama rezultiraju brojnim štrajkovima i ogorčenjem putnika. Promatrači GDL-u zamjeraju da tvrdokorna stajališta prije svega služe profiliranju i dio su borbe za prevlast među sindikatima.

GDL je jedan od manjih sindikata zaposlenih pri željeznici. DB s većim sindikatom EVG u pravilu sklapa kolektivne ugovore bez većih problema i štrajkova.

Ovotjedni trodnevni štrajk se poklapa s tzv. akcijskim tjednom poljoprivrednika, tijekom kojeg su poljoprivredne udruge najavile blokade prometnica diljem zemlje prosvjedujući tako protiv ukidanja subvencija za agrarni dizel, što bi moglo dovesti do potpune paralize prometa u Njemačkoj.

Pročitajte više