U Jalžabetu se zapalio putnički vlak sa 60 putnika, nema ozlijeđenih

POLICIJA je izvijestila da se jutros oko 6 sati u Novakovcu zapalio vagon putničkog vlaka koji vozi na relaciji Čakovec-Zagreb.

Prema prvim podacima HŽ-a u vagonu su se kod kolodvora u Jalžabetu zapalile električne instalacije te je on bio ispunjen dimom, ali u putničkom dijelu nije bilo vatre. Navode kako je kondukter čim je osjetio miris dima aktivirao pomoćnu kočnicu i počeo gasiti vatru sa protupožarnim aparatom. Odmah su pozvani vatrogasci i policija.

"Nitko nije ozlijeđen, a sigurnost putnika nije bila ugrožena", pišu u priopćenju iz HŽ-a. U vlaku sa šest vagona je bilo šezdesetak putnika, a u vagonu u kojem je izbio požar ih je bilo četvero. Iz HŽ-a napominju kako u vlaku nije bilo školska djece. Dva putnička vagona su izuzeta iz kompozicije, a vlak je sa 44 minuta zakašnjenja nastavio putovanje. Očevid je obavljen, a točan uzrok zapaljenja kao i nastala šteta će se utvrditi istragom.

"Vagon u kojem je došlo do zapaljenja moderniziran je 2003. godine, što uključuje promjenu sustava napajanja i klimatizacije te ugradnju suvremenog sustava kočenja s povećanom razinom sigurnosti. Vagon se redovito održava sukladno važećim pravilnicima, zadnji kontrolni pregled obavljen je prije nešto manje od dva mjeseca (7.listopada 2011.), na vagonu nije bilo nikakvih nepravilnosti. HŽ Putnički prijevoz sve svoje mobilne kapacitete održava redovito, sukladno propisima. Stoga sigurnost putnika nije ugrožena", pišu iz HŽ-a.

Pročitajte više