U obje pucnjave na američkom sveučilištu korišteno isto oružje, ubojica ostavio "uznemirujuću poruku"

NAKON što je otkriven identitet ubojice odgovornog za masakr na američkom sveučilištu Virginia Tech, policija je potvrdila kako je u oba napada korišteno isto oružje, a ubojica je u svojoj sobi u studentskom domu ostavio "uznemirujuću poruku".

Ubojica je identificiran kao 23-godišnji južnokoreanac Cho Seung-Hui, koji je studirao u SAD-u. Njegov je identitet potvrđen usporedbom otisaka prstiju na oružju korištenom u masakru i onih u Choovom dosjeu kod imigracijske službe.

Prema informacijama ABC Newsa, Cho je ubio dvoje ljudi u studentskom domu, za koje se pretpostavlja da su njegova bivša djevojka i njen prijatelj koji ju je pokušao zaštititi, a nakon toga se vratio u svoju studentsku sobu. U sobi je uzeo dodatno naoružanje i ostavio "uznemirujuću poruku", nakon čega je otišao na drugi kraj kampusa gdje je nastavio svoj ubilački pohod. Sadržaj poruke još nije otkriven medijima.

"Laboratorijski su nalazi potvrdili da je jedno od dva zaplijenjena oružja korišteno u obje pucnjave", potvrdio je šef policije Wendell Flinchum na press konferenciji. U ovom trenutku policija ne traga za drugim napadačem, ali još nije potpuno isključena mogućnost da je Cho imao suigrača.

Potvrđeno je i da je u Choovoj torbi pronađen račun koji potvrđuje kupnju 9 mm pištolja marke Glock, kojeg je ubojica kupio u ožujku ove godine. Osim navedenog pištolja, kod ubojice je pronađeno i drugo oružje kalibra .22.

Američkim medijima i dalje kruže pitanja zašto predavanja nisu bila otkazana nakon prve pucnjave, odnosno zašto je bilo potrebno više od dva sata da se sveučilišna zajednica o njoj obavijesti. Prema izjavi dekana Charlesa Stegera, West Ambler Johnston Hall, studentski dom u kojem se dogodio prvi napad je smjesta zatvoren, a predavanja nisu otkazana jer se vjerovalo kako je riječ o izoliranom incidentu, a policija je pretpostavila kako je ubojica pobjegao s prostora sveučilišta.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više