U OKVIRU DANA HRVATSKOG ŠUMARSTVA IZABRANI NAJBOLJI SJEKAČI

U okviru "Dana hrvatskog šumarstva" danas je u Vinkovcima održano državno natjecanje šumarskih radnika u Parku Lenije te izabrana tri najbolja sjekača koji će slijedeće godine sudjelovati na Svjetskom natjecanju šumarskih radnika u Italiji. L

Natjecanje šumarskih radnika, kojim su ujedno i završeni "Dani hrvatskog šumarstva", u Hrvatskoj ima dugu tradiciju: prvo natjecanje održano je 1964. i od tada se održavalo više od 30 puta.

Ove godine je u konkurenciji 50-tak natjecatelja pobijedio Franjo Žalac iz Uprave šuma podružnica Bjelovar, a slijede Ilija Lukić i Ilija Šarić, obojica iz vinkovačke podružnice. Najbolja ekipa 2003. je Uprava šuma podružnica Vinkovci, druga je ekipa iz bjelovarske, a treća iz zagrebačke podružnice.

Sjekači moraju pokazati vještine u čak sedam osnovnih disciplina: okretanje vodilice, kombinirano prepiljivanje trupca, podpiljivanje stabla (zasjek), konačno prepiljivanje stabla, rušenje stabla na balon, prepiljivanje trupca na podlozi i kresanje grana.

Također, moraju biti uspješni i u gašenju početnog požara, sadnji sadnica, odrezivanju koluta dvoručnom pilom, presijecanju oblice sjekirom i slobodnom oblikovanju drveta.

Konkurencija je, ističe se u priopćenju "Hrvatskih šuma", velika, jer na državno natjecanje dolaze samo najbolji sjekači s prednatjecanja koje svaka od 16 uprava šuma u "Hrvatskim šumama" organizira između svojih šumarija.

Na "Danima hrvatskog šumarstva", koji su počeli 14. lipnja, održano je i savjetovanje Hrvatskog šumarskog društva na temu "Uloga šuma u zaštiti i očuvanju pitkih voda" u Županji te godišnja skupština Hrvatskog šumarskog društva.

(Hina) bdj/pp mć

Pročitajte više