KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Osječko-baranjskoj županiji 152 nova slučaja, umrle dvije osobe

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

U OSJEČKOME Kliničkome bolničkom centru i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u posljednja 24 sata na koronavirus je testirano 409 uzoraka od kojih su 152 bila pozitivna, a istodobno su umrle dvije osobe, u dobi od 58 i 82 godine.

Kako je u srijedu izvijestio osječko-baranjski Stožer civilne zaštite, najviše novozaraženih je na području Osijeka s prigradskim naseljima, njih 35, a slijedi Đakovo s 18. 

Našice i Valpovo imaju po 11 novooboljelih, Beli Manastir deset, Čepin, Darda i Donji Miholjac po osam, a Belišće i Đurđenovac po pet. Antunovac, Bilje i Podgorač imaju po četiri novozaražene osobe, Bizovac i Satnica Đakovačka po tri, Erdut, Kneževi Vinogradi, Koška i Vladislavci po dvije, a Čeminac, Marijanci, Petrijevci, Podravska Moslavina, Punitovci, Semeljci i Trnava po jednu novozaraženu osobu.

Na bolničkom je liječenju 219 osoba. Njih 165 je u KBC-u, od kojih je 45 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici u Našicama hospitalizirana su 54 pacijenta. Na području županije u samoizolaciji je 3077 osoba, priopćio je Stožer.

"Primjetan je lagani pad broja hospitaliziranih pacijenata i pacijenata koje infektolozi pregledaju. Trend pada se vidi i po broju bolničkih djelatnika koji su u samoizolaciji. U KBC-u na vrhuncu epidemije od ukupnog broja djelatnika imali smo četiri posto liječnika i sedam posto medicinskih sestara izvan stroja, a sada je ta brojka za obje skupine oko 2,5 posto. Zahvaljujem građanima što se pridržavaju mjera te apeliram da izdrže još malo. To nama u bolničkom sustavu puno znači kako bismo se malo rasteretili i odmorili", rekao je ravnatelj KBC-a Željko Zubčić.

Nije bilo kršenja mjera

Policija je provjerila 21 osobu u samoizolaciji. Samoinicijativno je obavila 19 provjera, pri čemu nije utvrdila kršenje mjera, a prilikom provjere dviju dojava građana, u jednom slučaju u Bilju policija traženu osobu nije zatekla na prijavljenoj adresi. U 79 nadzora objekata policija nije utvrdila kršenje mjera.

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece zahvalio je građanima na odgovornom ponašanju, što, kako je rekao, potvrđuje mali broj kršenja mjera izolacije i samoizolacije.

Istaknuo je kako je policija uspostavila osam nadzornih punktova na izlazima iz županije - Klisa, Strizivojna, Levanjska Varoš, Ada i Podravska Moslavina te naplatne kućice Osijek, Čepin i Đakovo, a druge izlaze pokrivaju susjedne policijske uprave kako se ne bi i jedni i drugi građani zaustavljali u razmaku od nekoliko stotina metara.

"Kroz te punktove prošlo je do jutros 591 vozilo sa 710 osoba od kojih je 11 zatečeno bez propusnice te im nije dopušten prolazak i vraćene su nazad", rekao je Bece.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 90 nadzora provođenja mjera u prodavaonicama, trgovačkim centrima, ugostiteljskim i drugim objektima. Utvrdili su jednu nepravilnost za koju su izdali nalog za uklanjanje.

Iz Stožera obavještavaju da se 25. prosinca neće uzimati uzorci za testiranja na koronavirus, a 26. prosinca to će biti moguće samo na drive-in lokaciji u Osijeku.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više