U ovoj hrvatskoj bolnici nema priziva savjesti

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

NAKON godina kontinuiranog pada, broj pobačaja u Hrvatskoj ponovno raste. 

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj pobačaja se 2017. godine spustio na šest tisuća. Prošle godine opet se povećao i to za tisuću pobačaja, javlja RTL.

Trećina pobačaja su tzv. "pobačaji na zahtjev", ali zbog priziva savjesti u pojedinim bolnicama velike su razlike u regijama. Tako je u Splitu tek svaki deveti pobačaj na zahtjev, u Zagrebu svaki četvrti, dok je u Rijeci svaki drugi bio legalno inducirani medicinski pobačaj.

U KBC-a Rijeka nema priziva savjesti

U KBC-u Rijeka nema priziva savjesti. 

"U našoj bolnici svi ginekolozi obavljaju pobačaje, nitko nema priziv savjesti. Iako on vrijedi kako na nivou cijele zemlje, tako i za našu ustanovu. Svatko tko želi, slobodan je dati priziv savjesti na takav zahvat", govori za RTL Danas zamjenica pročelnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka Tea Štimac. 

U KBC-u Rijeka puno pravo na to imaju i primalje.

"Nijedna primalja na Klinici za ginekologiju nema priziv savjesti glede pobačaja", kaže glavna sestra Zavoda za ginekologiju KBC-a Rijeka Iva Keglević.

To je jedan od osnovnih razloga zašto je baš u Rijeci zabilježen najveći broj pobačaja na zahtjev. U riječkom KBC-u već je četiri godine dostupan i pobačaj tabletama.

Pročitajte više