U ovom hrvatskom gradu ove se godine otvara 700 radnih mjesta: "Ne idite u Dublin, dođite u Labin"

Foto: 123rf

I DOK zbog nedostatka posla mnogi mladi ljudi svakodnevno napuštaju Hrvatsku, u jednom se istarskom gradiću samo ove godine očekuje 700 novih radnih mjesta.

Riječ je o Labinu, a tamošnji gradonačelnik mladim nezaposlenim ljudima savjetuje da, umjesto u Dublin, presele u Labin. Tamo, naime, već sada nedostaje radne snage, a najviše nedostaje metalaca, strojara i elektro struke, a našlo bi se nešto radnih mjesta i u turizmu. Iako na tamošnjem zavodu još uvijek ima 700 ljudi, većina njih trebat će se prekvalificirati. No, bez obzira na to, gradonačelnik najavljuje da će svakako trebati novih ljudi.

350 radnih mjesta u Rapcu

Od 700 novih radnih mjesta čak 350 bit će u susjednom Rapcu gdje Valamar ulaže više od 60 milijuna eura u obnovu dvaju luksuznih ljetovališta, piše HRT. U okolici Labina jedna talijanska tvrtka radi postrojenje za proizvodnju plastičnih elemenata, a tamo će biti zaposleno 40-ak ljudi. U blizini djeluje još jedna talijanska tvornica koja proizvodi peći, a u njoj je posao već pronašlo 60 ljudi. No, kako sada stvari stoje, ta brojka će biti i veća.

Lokalno stanovništvo ne može udovoljiti svim potrebama pa zbog toga labinski gradonačelnik Tulio Demetlika poziva mlade da dođu u Istru.

"Poručujem mladima iz cijele Hrvatske da umjesto u Dublin neka dođu u Labin", kaže gradonačelnik.

Pročitajte više