U Pekingu otvorena konferencija o ptičjoj gripi

PREDSTAVNICI više od stotinu zemalja i međunarodnih organizacija okupili su se u utorak u Pekingu kako bi prikupili 1,5 milijardi dolara za borbu protiv ptičje gripe dok stručnjaci upozoravaju da nema vremena za gubljenje u naporima protiv te bolesti koja je odnijela gotovo 80 života od 2003. i došla na vrata Europe i Bliskog istoka.

"Međunarodna suradnja ima važnost i hitnost bez presedana", rekao je na otvaranju dvodnevne konferencije o ptičjoj gripi zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Qiao Zhonghuai.

Cilj konferencije je pokretanje i usklađivanje novčane pomoći donatora za nacionalni, regionalni i svjetski odgovor na ptičju gripu kao i radi pripreme u slučaju moguće pojave pandemije gripe kod ljudi.

"Mnogim pogođenim zemljama (virusom H5N1 ptičje gripe) nedostaje sredstava, što će ozbiljno omesti napore za prevenciju i kontrolu", istaknuo je Qiao.

Svjetska banka se nada da će biti prikupljeno barem 1,2 milijardi američkih dolara za pomoć medicinskim i veterinarskim službama u zemljama u razvoju pogođenim ptičjom gripom.

Ta će se sredstva također koristiti za jačanje nadzora na područjima koje još nije pogodio smrtonosni virus H5N1.

"H5N1 je prvenstveno životinjska bolest", rekla je Margaret Chan, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pandemije, a prenijeli su svjetski mediji. "Međutim, s obzirom na njezino geografsko širenje i to da je H5N1 endemičan u nekim zemljama, naša je procjena da je rizik od pandemije velik".

Većina ljudi umrla je od ptičje gripe nakon kontakta sa zaraženim pticama, ali stručnjaci strahuju da je samo pitanje vremena prije nego što H5N1 mutira u pandemski oblik koji lako prelazi s čovjeka na čovjeka i koji bi mogao ubiti milijune ljudi.

Ljudske žrtve bile zabilježene samo u istočnoj Aziji sve do nedavno kada su četiri osobe umrle u istočnoj Turskoj.

"Virus se sve više približava zapadnom dijelu svijeta", rekao je čelnik veterinarske službe u UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) Joseph Domenech.

Ruska vlada namjerava izdvojiti 40 milijuna američkih dolara za borbu protiv ptičje gripe, javile su u utorak ruske novinske agencije.

Aleksandr Pankin, predstavnik ruskog izaslanstva na međunarodnoj konferenciji o ptičjoj gripi koja je otvorena u utorak u Pekingu, izjavio je da Rusija ta sredstva namjerava izdvojiti za trogodišnje razdoblje kako bi "pridonijela svjetskim naporima u borbi protiv te bolesti".

Kako navode agencije, ta će sredstva biti korištena za uspostavu niza laboratorija u Rusiji što će omogućiti kontrolu pojave ptičje gripe i sprječavanje njezina širenja.

Na dvodnevnoj konferenciji u Pekingu hrvatsko izaslanstvo vodi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković .

Čobanković će iznijeti iskustva Hrvatske u borbi protiv ptičje gripe kao do sada jedine zemlje koja je uspjela spriječiti širenje influence peradi s divljih na domaću perad. Ministar će održati izlaganje na konferenciji u srijedu.

Međunarodna konferencija o ptičjoj i humanoj gripi održava se pod sponzorstvom kineske vlade, Europske komisije i Svjetske banke u uskoj suradnji sa WHO, FAO i OIE-om.

Pročitajte više