U Peruu otkrivene 143 nove linije Nazce. Jesmo li napokon shvatili čemu služe?

Foto: Sveučilište Yamagata

ZNANSTVENICI su otkrili više od 140 novih geoglifa, poznatih kao linije Nazce, te se sada još više povećala drevna skupina tajnovitih gigantskih figura davno urezanih u pustinjski teren južnog Perua.

Linije Nazce često prikazuju ljude i životinje, a utvrđeno je da su neki prikazi stari čak 2500 godina i toliko veliki da se mogu prepoznati samo iz zraka. Stoga, nije ni čudno da su se razvile razne teorije zavjere koje su ih opisivale kao drevne poruke odnosno komunikaciju s izvanzemaljcima.

Neke otkrila umjetna inteligencija

Japanski arheolozi sa sveučilišta Yamagata nedavno su objavili kako su u sklopu dugogodišnjeg istraživanja koje traje još od 2004. godine otkrili 143 do sada nepoznatih geoglifa linija Nazce. Dodali su još jednu zanimljivu informaciju, neke od linija otkrila je umjetna inteligencija jer su bile izuzetno teško prepoznatljive ljudskom oku.

Smatraju da su novoidentificirani geoglifi stvoreni između 100. godine pr.n.e. i 300. n.e.

"Svi geoglifi koje smo otkrili nastali su uklanjanjem crnog kamenja koje prekriva zemlju kako bi se otkrio bijeli pijesak ispod njega ", objasnio je istraživački tim, a prenosi Science Alert.

Dva glavna tipa tajnovitih linija

Prema nekim prijašnjim znanstvenim hipotezama, Nazce su oblikovale divovske geoglife kako bi ih mogla vidjeti njihova božanstva na nebu ili kako bi mogli poslužiti u astronomske svrhe.

U novom istraživanju, koje je vodio antropolog i arheolog Masato Sakai, znanstvenici su putem analize satelitskih snimaka regije Nazca, kao i temeljitih radova na terenu, identificirali dvije glavne vrste geoglifa.

Najstariji geoglifi (nastali između 100. godine pr.n.e. i 100. n.e.) spadaju u skupinu tipa B i obično su manji od 50 metara, dok su nešto stariji (nastali između 100. i 300. godine n.e.) geoglifi tipa A obično duži, neki čak premašuju 100 metara.

Što bi mogli predstavljati?

Japanski arheolozi smatraju da su veći geoglifi tipa A, koji često prikazuju životinje, bili obredna mjesta na kojima su drevni stanovnici tog područja održavali ceremonije pri kojima su znali uništavati različito keramičko posuđe.

Suprotno tome, manji motivi tipa B obično su smješteni duž staza i možda su služili kao putokazi za orijentaciju putnika kako bi ih usmjeravali prema većem ritualnom prostoru tipa A.

Naime, neki geoglifi tipa B zaista su prilično sićušni, a najmanji od najnovije otkrivenih manji je od 5 metara.

Naravno, i ovo su također za sada nepotvrđene hipoteze te linije Nazce i dalje ostaju jedan od svjetskih misterija. No, tko zna? Ako japanski arheolozi uz pomoć umjetne inteligencije otkriju još drevnih geoglifa, možda ćemo uskoro pouzdano saznati s kojim su motivima oni stvarani.

Sažetak istraživanja novih linija Nazce dostupan je na web stranici Sveučilišta Yamagata.

Pročitajte više