U Peruu pokušavaju smijeniti predsjednika, ovo je treći put od prošle godine

Foto: EPA

KONGRES Perua odobrio je jučer zahtjev koji su pokrenuli oporbeni zastupnici za pokretanje postupka opoziva predsjednika Pedra Castilla, što je treći službeni pokušaj svrgavanja ljevičarskog čelnika otkako je preuzeo dužnost prošle godine.

Sa 73 glasa za, 32 protiv i šest suzdržanih, Kongres je odobrio proces i pozvao Castilla da 7. prosinca odgovori na optužbe za kršenje ustava.

Premijerka pozvala na primirje

Ranije u četvrtak izaslanstvo na visokoj razini Organizacije američkih država (OAS) preporučilo je "političko primirje" između peruanske izvršne i zakonodavne vlasti dok je podnosilo svoje preliminarno izvješće o posjetu toj zemlji krajem studenoga.

Da bi se smijenio predsjednik, potrebni su glasovi 87 od 130 članova Kongresa, koliko se peruanske desničarske oporbene stranke nadaju da će dosegnuti.

Prije glasanja premijerka Betssy Chavez rekla je da bi Castillo trebao odslužiti svoj mandat do 2026. te da su primirje i dijalog koje zahtijeva OAS "od vitalnog značaja kada imamo donekle napete odnose između obje grane vlasti".

Sukobi dviju grana vlasti

Ovu južnoameričku državu muče politički sukobi dviju grana vlasti, a od 2016. zbog smjena i ostavki imala je pet predsjednika, uključujući Castilla.

Castillo, optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju obitelj i bliske saveznike, također se suočava s ustavnom tužbom glavnog državnog odvjetnika koja je povezana s istragama oko korupcije.

Predsjednik kaže kako je tužba pokušaj "državnog udara" koji su orkestrirali ured tužitelja i Kongres. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više