U Peruu proglašeno izvanredno stanje

PERUANSKI predsjednik Alejandro Toledo proglasio je u utorak navečer izvanredno stanje na 30 dana jer zemlju potresaju brojni štrajkovi u kojima sudjeluje oko milijun radnika u javnim djelatnostima.

Ta je mjera, rekao je, odluka na štrajk poljoprivrednika koji je počeo u ponedjeljak i koji se u posljednja dva dana pretvorio u blokadu ključnih cestovnih pravaca, kao i odgovor na štrajk nastavnika i profesora koji je ušao u treći tjedan.

Kako bi objasnio svoju odluku Toledo je kazao da "strpljenje ima svoju granicu", istaknuvši da je održavanje reda u zemlji povjereno "oružanim snagama".

"Odgovoran sam za sigurnost građana i javni red i mir, i za obranu demokracije koja nas je tako puno stajala, kako bismo je ponovo uspostavili", istaknuo je Toledo.

Toledo, čiji je predsjednički mandat ušao u drugu godinu, suočava se ovaj tjedan i sa štrajkom zdravstvenih djelatnika koji su se pridružili poljoprivrednicima i profesorima u zahtjevima za povećanjem pplaća i smanjivanjem poreza na poljoprivredne proizvode.

Vlada pak tvrdi da u državnoj blagajni naprosto nema novca za te zahtjeve jer bi, u protivnom , ugrozila obećanja o fiskalnoj disciplini.

Kako zemlja ne bi pala u sveopći kaos, jer škole već ne rade, ceste su blokirane, transport robe je onemogućen, u provincijama su štrajkači zauzeli vladine zgrade, Toledo je zaprijetio vojskom i policijom. Također je najavio otvaranje škola kako bi osam milijuna peruanskih đaka moglo ponovo pohađati nastavu.

Pročitajte više