U PETAK PREGOVORI MINISTARSTVA ZDRAVSTVA I LIJEČNIČKOG SINDIKATA

Nakon što je Vlada u ponedjeljak ukinula radnu obvezu liječnicima, za petak je u Ministarstvu zdravstva sazvan početak pregovora između ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga i predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivice Babića.

Babić je izjavio Hini da je to početak socijalnog dijaloga nakon što je sindikat u ponedjeljak stavio štrajk u mirovanje.

HLS traži potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike i plaće koje će biti na razini sudačkih plaća.

To znači da bi početnička plaća liječnika opće medicine trebala iznositi oko 8.000 kuna, kao i suca općinskog suda, a liječnika specijaliste oko 11.000 kuna, koliko ima sudac županijskog suda.

Suci, međutim, ne primaju naknade za prijevoz, topli obrok i minuli rad, kao i ostali državni dužnosnici. Također ne dobivaju niti naknade za prekovremeni rad, a dežurstva se plaćaju samo istražnim sucima.

Sustav zdravstva nema potpisan Granski kolektivni ugovor koji bi regulirao materijalna i ostala prava oko 60.000 zaposlenih u toj djelatnosti, već se primjenjuje Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i Zakon o plaćama u javnim službama.

Temeljni kolektivni ugovor pak ne rješava specifičnosti zdravstvene struke, kao što su naknade za dežurstva, pripravnost, edukacija itd.

Iako su pregovori s bivšim ministrom zdravstva Androm Vlahušićem trajali duže od godine dana, od pregovora je prvi odustao HLS tražeći donošenje posebnog strukovnog kolektivnog ugovora samo za liječnike. Vlada je to odbijala ocjenjujući da bi se time srušio sustav kolektivnih ugovora i plaća u javnim službama.

Od potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora naposljetku su odustala i tri sindikata koja zastupaju ostale zaposlene u zdravstvu. Oni su bili nezadovoljni što u Granski ugovor nisu unesene odredbe o dodacima na posebne uvjete rada, što je Vlada pravdala nedostatkom novca.

Na najavu pregovora s liječnicima reagirali su danas Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara koji traže da ih se uključi u pregovore.

Znači li početak socijalnog dijaloga samo s HLS-om ignoriranje sindikata s većinskim članstvom u zdravstvu, pitaju ti sindikati te upozoravaju Hebranga da se uspostava socijalnog dijaloga ne može odnositi samo na jednu struku, već cijelu djelatnost.

Predsjednica Glavnog vijeća Sindikata medicinskih sestara Zdenka Gizdić rekla je Hini da i oni očekuju Hebrangov poziv na pregovore.

Ako s liječnicima bude potpisan strukovni kolektivni ugovor, to će tražiti i ostale struke u zdravstvu, pa tako i naš sindikat, najavila je Gizdić.

Pročitajte više