U BOLNICI ŽENI RADILI KIRETAŽU BEZ ANESTEZIJE "Vrištala sam, ni porod me nije ovako bolio"

Foto: Privatan album/Index

ZAGREPČANKA Marija Dadić prošlog tjedna doživjela je spontani pobačaj, a nakon njega je uslijedio dodatan šok. Došla je u Kliniku za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj ulici, u kojoj su joj napravili kiretažu (uklonili plod), a da joj pritom nisu dali anesteziju.

Osim toga, nisu joj dobro napravili zahvat pa su je nakon samo nekoliko dana ponovno otvorili kako bi u potpunosti uklonili plod.

U razgovoru za Index, Marija je opisala svoje gorko iskustvo iz Petrove bolnice, u kojoj su, kako nam je rekla, na snazi nove odredbe koje idu na štetu pacijentica.

"Na hitnoj po novom ne smiju davati anesteziju"

"Prošli utorak prokrvarila sam i došla sam na kontrolu. Bila sam u devetom tjednu trudnoće. Tada me je primila jedna divna doktorica koja je vidjela da se plod ne razvija i da mu ne kuca srce, ali rekla je da ćemo dati još neko vrijeme da vidimo kako će se dalje razvijati. Međutim, u srijedu sam opet prokrvarila i bila sam svjesna toga da sam doživjela spontani pobačaj. Potom sam došla u Petrovu bolnicu, na hitnu, na kojoj me je primila jedna specijalizantica.

Ona mi je napravila kiretažu bez da sam dobila anesteziju. Pitala sam je kako će mi naživo raditi kiretažu, a ona mi je rekla da po novim pravilima na hitnoj ne smiju davati anesteziju. Umjesto toga mi je dala ketonal i normabel", započela je priču Marija Dadić.

Ono što je potom uslijedilo, rekla je, ne želi više nikad doživjeti i navela da će zauvijek zapamtiti te bolove. Marija je majka 11-mjesečnog dječačića i kaže kako je porod nije ni približno toliko bolio kao ta kiretaža.

Ponovna kiretaža


"Kad sam rađala sina, nisam se ni oglasila, a nisam uzela ništa protiv bolova. Tijekom kiretaže vrištala sam i plakala jer nisam mogla izdržati te bolove, iako imam visok prag tolerancije na bol. Nisam mogla biti mirna dok mi je to radila pa je doktorica napisala da zbog nesuradnje pacijentice zahvat ostaje na tome.

Nakon nekog vremena je rekla da smo gotovi i da legnem dva sata prije nego što će me pustiti doma. E da, prije toga je nakon zahvata rekla kako smatra da je kiretaža gotova i da se u petak javim doktorici", ispričala nam je Marija svoje traumatično iskustvo.

Dva dana nakon zahvata i dalje je krvarila. U petak je otišla svom doktoru koji joj je kazao da zbog krvarenja ne može reći je li kiretaža dobro obavljena. Onda je u noći s petka na subotu dobila velike izljeve krvi pa je u subotu opet završila na hitnoj.

Tamo joj je liječnica rekla da zbog krvarenja ne može vidjeti je li još ostao dio ploda, a kad joj je kazala da je ultrazvuk boli, liječnica je zaključila da kiretaža nije izvedena do kraja i da mora obaviti još jednu.

"U Petrovoj su mi rekli da po novim odredbama ne smiju davati anesteziju, pa sam im rekla da nema šanse da mi opet naživo izvode taj zahvat. Liječnica mi je zatim rekla da postoji mogućnost da me zaprime na odjel i da ondje pod anestezijom idem na kiretažu. Naravno da sam odmah pristala na to pa je zvala nadslužbu i molila da me hitno prime na odjel i odrade kiretažu pod općom anestezijom. To su i učinili, jednu noć prespavala sam u bolnici, a nedjelju su me otpustili doma", ispričala na je Marija.

Uz šok radi gubitka djeteta proživjela traumu


Nakon svega kaže kako je pored psihičke boli zbog gubitka djeteta, u Petrovoj prošla i dodatnu traumu koju će pamtiti cijeli život.

"Osjećaj je bio kao da vam netko naživo čupa utrobu. Kad odem kod zubara zbog malog karijesa, odmah dobijem lokalnu anesteziju, a za ovakav zahvat nisu mi je dali. To je sramotno i grozno. I nakon svega toga, kad sam došla doma, čula sam da naš ministar Kujundžić govori da će poskupjeti dopunsko, a zdravstvo nam je u kolapsu", rekla je Marija.

Navela je kako je odmah u nedjelju, nakon povratka iz bolnice, poslala mail u kojem je opisala svoje traumatično iskustvo vladi i Ministarstvu zdravstva. Iz vlade su, kazala je, također proslijedili njen mail Ministarstvu zdravstva, no još uvijek nije dobila njihov odgovor i očitovanje.

Index je također poslao upit Ministarstvu zdravstva, kao i predstojniku Klinike za ženske bolesti i porode, tražeći od njega da nam objasni nove odredbe i zašto su donesene na štetu pacijentica. Odgovor do objave ovog članka nismo zaprimili.

Ako imate slična iskustva s hrvatskim bolnicama, javite nam se na desk@index.hr.

Pročitajte više