U policiji 24-satna dežurstva za žrtve obiteljskog nasilja

Žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj od danas bi trebale dobiti učinkovitiju i bržu policijsku zaštitu jer je u svim policijskim upravama uvedeno 24satno dežurstvo policajaca osposobljenih za zaštitu od obiteljskog nasilja.

"Dežurstva specijaliziranih policijskih službenika uvedena su u skladu s Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i pratećim Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji", izjavio je Hini zamjenik glasnogovornika MUP-a Igor Štefanac.

Objasnio je da policija nije zaposlila nove službenike već je riječ o policajcima koji su i do sada radili taj posao, no razlika je što će oni sada biti stalno dostupni, a ne samo u radno vrijeme.

Očekuje se da će uvođenjem dežurstava biti ubrzan dolazak policije na mjesto događaja, a time i zaštita žrtava.

Po policijskim podacima, ove je godine do 23. studenog zabilježeno 9.930 slučajeva koji se povezuju s nasiljem u obitelji, dok je u istom razdoblju lani bilo 8.220 slučajeva, što je povećanje od 20,8 posto.

U prvoj polovici godine prekršajno je prijavljeno 6.704 osoba, a kazneno 1.428.

Jedan od posljednjih slučajeva bio je 52-godišnji Zagrepčanin koji je uhićen i priveden istražnom sucu jer je prije desetak dana pijan, pola sata iza ponoći, došao kući i počeo vrijeđati i omalovažavati dvije kćerke od 18 i 26 godina te 23-godišnjeg sina.

Nasilnik je potom razbijao po stanu, puštao glasnu muziku i vikao, da bi u jednom trenutku fizički napao mlađu kćer, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Prema Protokolu koji je Vlada usvojila u rujnu ove godine, policija je dužna po dojavi o obiteljskom nasilju bez odgode na intervenciju uputiti, ako je to moguće, najmanje dvoje policajaca, po mogućnosti različitog spola.

Po dolasku na mjesto događaja oni moraju zaštititi žrtvu, odnosno spriječiti daljnje nasilje, i poduzeti korake kako bi se žrtvi pružila zdravstvena i druga pomoć.

Potom prikupljaju podatke potrebne za razjašnjavanje događaja, pri čemu se žrtvi mora omogućiti da razgovara neometano i bez straha te bez nazočnosti zlostavljača.

Nasilnik se nakon toga privodi u policijsku postaju, podnosi se prekršajna ili kaznena prijava i privodi ga se prekršajnom ili istražnom sucu.

Policija od sudaca treba tražiti pritvaranje osumnjičenika i izricanje odgovarajućih zaštitnih mjera, odnosno mjera opreza. Ako sudac tomu ne udovolji, policija je dužna obavijestiti žrtvu da je nasilnik na slobodi.

Ako je nasilje počinjeno nad djetetom ili maloljetnikom, odnosno ako su bili očevici nasilja, slučaj preuzimaju specijalizirani policijski službenici za maloljetničku delikvenciju.

Policajci su dužni na primjeren i jasan način upoznati žrtvu nasilja s njenim zakonskim pravima, posebno zaštitnim mjerama te koracima koje će poduzeti protiv nasilnika.

Žrtvu moraju upoznati s važnošću samozaštitnog ponašanja, adresama ustanova koje pružaju pomoć žrtvama nasilja, te mogućnostima sklanjanja u odgovarajuće sklonište.

Žrtvi nasilja koja traži zaštitu policija je dužna osigurati odlazak u sklonište ili zatražiti od centra za socijalnu skrb da to učini.

Protokolom je također predviđena uža suradnja policije i drugih državnih institucija kao što su centri za socijalnu skrb, zdravstvene ustanove, odgojno-obrazovne ustanove i pravosudna tijela.

(Hina) xso ymd

Pročitajte više