U Poljskoj prosvjedi protiv odbacivanja Istanbulske konvencije

Foto: EPA

TISUĆE ljudi prosvjedovale su u petak u Varšavi i drugim poljskim gradovima protiv plana konzervativne vlade da se povuče iz Istanbulske konvencije, međunarodnog mehanizma za zaštitu žena od nasilja koji je Poljska već ratificirala.

Donesena u Vijeću Europe 2011., Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji prvi je pravno obvezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Pripreme za povlačenje iz Istanbulske konvencije

Počinjemo pripreme za povlačenje (iz Konvencije), najavila je prošli tjedan poljska ministrica rada Marlena Maciag za ultrakatolički kanal Trwam.

Na poziv više feminističkih organizacija prosvjednice i prosvjednici okupili su se najprije pred sjedištem nevladine udruge za istraživanje i lobiranje za "kulturni identitet", koja je često optuživana da brani "katolički vjerski fundamentalizam", a poslije su se uputili prema sjedištu ministarstva rada.

"Stop nasilju nad ženama", izvikivali su noseći i transparente s porukama poput "Žene štrajkaju".

Slični prosvjedi održani su u dvadesetak poljskih gradova, uključujući Gdanjsk, Katowice, Krakov, Lođ i Poznanj, rekli su organizatori. 

Poljska Istanbulsku potpisala 2012., tri godine kasnije je i ratificirala

Poljska je dokument potpisala 2012., a tri godine poslije i ratificirala u vrijeme kada je vladala centristička koalicija.

Sadašnji ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro u to je doba nazivao konvenciju "invencijom, feminističkom kreacijom koja želi opravdati gej ideologiju".

Istanbulska konvencija izazvala je sporove i u nekoliko drugih država.

Mađarski parlament odbacio ju Konvenciju u svibnju i vlada premijera Viktora Orbana smatra da ona "promiče razornu rodnu ideologiju" te "ilegalnu migraciju".

U ožujku 2019. slovački parlament odbio je ratificirati Istanbulsku konvenciju uz obrazloženje da bi kršila ustavnu definiciju braka kao zajednice žene i muškarca.

Pročitajte više