U ponoć počinje izborna šutnja, na Novom Zelandu već počelo glasanje

U PONOĆ službeno završava najkraća i valjda najdosadnija predizborna kampanja u Hrvatskoj. Izborna šutnja trajat će do nedjelje u 19 sati kada se zatvaraju sva birališta, dok je u inozemstvu već počela jer se glasovanje u diplomatskim misijama i konzularnim uredima provodi i u subotu i u nedjelju.

Prvi koji mogu glasovati su birači u Novom Zelandu gdje su birališta zbog vremenske razlike otvorena u 19 sati po našem vremenu. Dva sata kasnije birališta će biti otvorena i u Australiji, a od ponoći i u Japanu, Kini i Maleziji.

Državno izborno povjerenstvo je prije nekoliko dana podsjetilo kako tijekom izborne šutnje nije dopušteno postavljati nove promidžbene sadržaje poput statusa, video klipova, slika ili komentara koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti na privatnim stranicama povezanih privatnih korisnika ili o tome dostavljati obavijesti na privatne elektroničke adrese.

Večeras od ponoći pa sve do nedjelje u 19 sati zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, te objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Iz Državnog izbornog povjerenstva su najavili i kako će izborna povjerenstva po izbornim jedinicama najkasnije u roku od 24 sata nakon zatvaranja birališta zbrojiti rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području.

Sve spremno za glasanje u BiH

U BiH će se moći glasati na 30 biračkih mjesta, a prema riječima Marijane Mikulić, ministrice savjetnice u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koordinatorica izbora za područje BiH, sve pripreme za izbore su napravljene a glasački listići dopremljeni, prenosi HRT.

Glasovanje na području BiH, gdje će se odlučivati o tri zastupnika iz XI. izborne jedinice, provodit će se 3. i 4. prosinca, a glasačka mjesta će i u subotu i u nedjelju biti otvorena od 7 do 19 sati. U BiH je registrirano 264 tisuće hrvatskih državljana s biračkim pravom. Odlukom državnog izbornog povjerenstva biračka mjesta će biti u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Pročitajte više