U požaru u australskom staračkom domu poginula četiri štićenika, ozlijeđeno 50 osoba

ČETIRI starije osobe preminule su od posljedica ozljeda zadobivenih u požaru koji je poharao starački dom u Sydneyu, a 14 osoba se nalazi u kritičnom stanju, priopćile su australske vlasti.

Uz smrtno stradale, u požaru u staračkom dom Quakers Hill na sjeverozapadu Sydneya ozlijeđeno je 50 osoba. Iz zgrade je evakuirano stotinjak osoba, a s vatrom se borilo oko sto vatrogasaca, piše BBC.

Uzrok požara koji je počeo oko pet sati ujutro prema lokalnom vremenu zasad je nepoznat. Vatrogasci su na mjesto događaja stigli šest minuta nakon što se u domu aktivirao alarm, te naišli na gust dim i snažnu vatru koja je brzo gutala sve pred sobom.

Vatrogasci su se unutar doma kretali puzeći na rukama i nogama, pretražujući svaki kutak doma i svaki ormar u kojem se netko mogao sakriti i tako potražiti zaštitu od dima i vatre. Neki su izjavili kako je takva vrsta požara najgora noćna mora svakom vatrogascu, jer je dim bio toliko gust da nisu vidjeli ruke pred licem, i ne mogu ni zamisliti kako je tek bilo starijim i bespomoćnim štićenicima, koji su slabopokretni, a pokušavali su se spasiti.

Prema prvim izvještajima objavljeno je kako je poginulo devet osoba, a policija je kasnije potvrdila kako su preminula tri štićenika, no strahuje se kako bi broj žrtava mogao rasti.

Policija će istražiti uzrok požara, a državne vlasti kažu kako je ovo bio najgori požar u staračkom domu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Pročitajte više