U Požegi uhljebljena sestrična dogradonačelnika. Shvaćate li što će raditi?

Foto: Pozega.eu

MARIJA Turkalj Matijević dobila je posao višeg stručnog suradnika za javnu nabavu u Upravnom odjelu za samoupravu Grada Požege. 

Matijević je dobila posao na neodređeno, iako nema položen specijalistički program izobrazbe u području javne nabave, što je u natječaju bilo izričito propisano.

Marija Turkalj Matijević je sestrična požeškog dogradonačelnika i HDZ-ovca Marija Pilona.

Uvjet koji nije uvjet

Natječaj za zapošljavanje je objavljen 11. svibnja. Na samom početku natječaja, u 2. stavci, kao jedan od uvjeta navedeno je kako budući zaposlenik mora imati položen specijalistički program izobrazbe u području javne nabave. 

Međutim, već u sedmoj stavci natječaja piše kako, eto, osoba koja ne posjeduje taj program ipak može biti primljena, uz obvezu stjecanja istog u roku od godine dana od  prijema u službu.

Jednostavnije, da bi se netko zaposlio na ovom poslu, mora imati određeni uvjet. Tako kaže i natječaj. Međutim, u istom tom natječaju, samo nekoliko redaka dalje, budući zaposlenik ipak ne mora imati taj uvjet. Ako želi, može ga steći kroz godinu dana, tijekom koje će uredno primati plaću.

Sestrična ima godinu dana za polaganje

Sestrična dogradonačelnika Pilona, kako smo rekli, nema taj uvjet. Ima, doduše, položen državni stručni ispit, ali nema nikakvog specijalističkog programa izobrazbe u području javne nabave. Iz Grada Požege kažu kako trenutno pohađa program izobrazbe u području javne nabave.

Nema uvjet, ali ima posao.

Posao višeg stručnog suradnika za javnu nabavu u Upravnom odjelu za samoupravu Grada Požege. 

U opisu posla nema mogućnosti polaganja u roku od godinu dana

S druge strane, prije dvije godine u Službenim novinama grada Požege br. 15/2016., opisano je radno mjesto koje je sad popunila Marija Turkalj Matijević.

Tamo se nigdje ne navodi da kandidati i oni koji su primljeni u radni odnos na neodređeno vrijeme mogu biti primljeni ako nemaju položen specijalistički program. Ne navodi se ni da je moguće isti položiti u roku od godinu dana od prijema u službu.

Što kaže Ministarstvo?

Osim toga, Ministarstvo uprave je za portal Požega.eu jasno odgovorilo kako osoba koja se prima na neodređeno rado vrijeme na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu mora imati certifikat u području javne nabave.

"Mišljenja smo da ispunjavanje uvjeta za prijam u lokalnu službu na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu ovisi o tome je li pravilnikom o unutarnjem redu upravnog tijela lokalne jedinice propisan uvjet certifikat u području javne nabave za navedeno radno mjesto. Ukoliko je navedeni uvjet propisan pravilnikom o unutarnjem redu, mišljenja smo da osoba mora imati certifikat u području javne nabave za prijam u lokalnu službu na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu", piše u odgovoru Ministarstva.

Što kaže HDZ-ovac?

Kontaktirali smo i samog Pilona. 

"Natječaj piše služba koja kontrolira ispravnost i uvjete, a ne ja. Koliko znam, moja sestrična se javila na natječaj. Ja ne mogu nikome zabraniti da se javi. Nisam bio član povjerenstva niti sam sudjelovao ni u kreiranju natječaja, ni uvjeta ni izbora. To je radilo imenovano povjerenstvo na temelju kandidata koji su sfe javili i koji su prišli na testiranje. Uz to, znam da je ona dijete poginulog hrvatskog branitelja i po tome ima prednost po zakonu", rekao nam je dogradonačelnik.

"Ona me uputila da će se javiti, a ja sam joj rekao kako ne mogu nikome zabraniti da se javi. Izuzeo sam se iz povjerenstva, a povjerenstvo je donijelo odluku. Ukoliko netko ima uvjete, ima ih. Ako nema, Bože dragi, netko će odgovarati u Gradu Požegi tko je to radio. Koliko ja znam, u natječajnoj dokumentaciji je pisalo da se mora imati to i to, a ako nema, treba u roku godinu dana upisati i završiti tečaj. Ako ne, leti van. U zakonu vam piše da za državnu službu morate imati položen stručni ispit. Ako ga netko nema, u roku od godine dana ga mora položiti. Onaj tko ga ne položi, dobiva momentalni otkaz. Ako dobiješ otkaz, moraš vratiti plaće. Nisam sudjelovao u izboru, spletom životnih okolnosti ona je moja sestrična. Ne mogu nikome zabraniti da se javi", rekao nam je HDZ-ovac, dogradonačelnik Mario Pilon.

Pročitajte više