U Požeštini voda iz vodoopskrbe zdravstveno ispravna

U Požeštini je voda iz vodoopskrbne mreže potpuno u skladu s pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti pitke vode, objavilo je danas poduzeće za komunalne djelatnosti "Tekija", priopćenje kojega je prenio Državni centar za obavješćivanje.

Nakon vijesti o pojavi organizama Gordius aquaticus u nekoliko kućanstava u Vinogradskoj ulici u Velikoj nedaleko od Požege tvrtka "Tekija" d.o.o. odmah je uzela uzorke vode i nakon analize utvrdila da je jučerašnji nalaz vode potpuno u skladu s pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti pitke vode.

Iz preventivnih razloga jučer je ispirana vodovodna mreža, pregledana vodosprema, prekidne komore ie zaštitne mrežice, a ispiranje vodovodne mreže i raskuživanje vodospreme i prekidnih komora obavlja se i danas.

U trima kućanstvima u Velikoj, u kojima su se pojavili ti organizmi, pregledane su vodovodne instalacije i utvrđeno da je riječ o vanjskim slavinama te da se u dvama dvorištima uzgajaju domaće životinje. U kućanstvu u kojem su se ispod vanjske slavine pojavili gordiusi pronađene su četiri otvorene stajaće vode u dvorištu. Budući da se razvija u vodama stajaćicama, to su idealni uvjeti za razvoj toga organizma. Ponovno su uzeti uzorci vode za analizu te su nađeni ostatci klora (0,25 mg/l), o čemu je obaviješten Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Zaključeno je kako je malo vjerojatno da je taj organizam došao iz vodoopskrbne mreže, a vjerojatnije je da se razvio u dvorištima navedenih obiteljskih kuća gdje su uvjeti za razvoj idealni. To potkrjepljuje podatak da su se ti organizmi pojavili u istim kućanstvima prošle godine i vrlo je malena ili gotovo nikakva vjerojatnost da su se pojavili iz vodovodne mreže dvije godine zaredom u istim kućanstvima, kaže se u priopćenju.

"Tekija" će pratiti zdravstvenu ispravnost pitke vode, dodaje se i upozorava da svi korisnici moraju osigurati osnovne higijenske uvjete uporabe pitke vode, posebno kad je riječ o vanjskim slavinama u dvorištima.

(Hina) xbdj/pp ymć

Pročitajte više