U primorju pada kiša, u kontinentalnoj Hrvatskoj mjestimice i snijeg

IAKO je jutros temperatura zraka za koji stupanj viša no jučer, u većem dijelu Hrvatske pada jaka kiša, koja se u kontinentalnoj Hrvatskoj mjestimice miješa sa snijegom.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, jutros u 9 sati je snijeg padao u Bjelovaru,  Karlovcu, Krapini, Križevcima, Čabru, Varaždinu, Zagrebu te na Sljemenu i Zavižanu. U primorskoj Hrvatskoj kiša je popraćena jakim udarima vjetra.

Temperatura izmjerene u 9 sati u kontinentalnoj Hrvatskoj kretale su se između 2 i 10°C, dok su u primorju bile između 10 i 14°C.

Snijeg i kiša tijekom cijelog dana

Tijekom dana će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju sa snijegom, a snijeg je prolazno moguć mjestimice i u nizinama.

Glavnina oborina očekuje se prijepodne, a u Slavoniji i Dalmaciji poslijepodne. Obilnijih oborina, mjestimice i grmljavine, bit će na Jadranu i u krajevima uz Jadran.

Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren južni i jugozapadni, koji će već prijepodne okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka između 4 i 10°C, u istočnoj Slavoniji i na Jadranu od 11 do 15°C.

Na zagrebačkom području će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, a na Sljemenu snijegom. Snijeg je prolazno moguć i u nižim predjelima. Vjetar slab, u početku jugozapadni, a zatim će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka uglavnom od 4 do 8°C.

HAK vozače upozorava na oprez u prometu

Kolnici su mokri i skliski od kiše u Istri, Hrvatskom primorju, Dalmaciji i Lici. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u Gorskom kotaru osim kiše pada i snijeg, posebice na dionicama autocesta A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Krapina i Trakošćan, na A4 Zagreb-Goričan, od Goričana do Brezničkog Huma, kao i na A6 Rijeka-Zagreb, između tunela Tuhobić i Čardak.

Jak vjetar usporava promet na dionici spomenute autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i tunela Tuhobić, dok magla smanjuje vidljivost između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić (od 100 do 200 m).

Upozorava se vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila. Na cestama kroz gorska područja, mogući su odroni zemlje i kamenja.

I.M.
Foto: DHMZ / HAK Webcam

Pročitajte više