U prosincu nestaju "sigurne oaze": Prebjegli kriminalci iz BiH i Hrvatske konačno iza rešetaka!

OKO 50 osoba koje su u Hrvatskoj pravomoćno osuđene pred pravdom se skriva u BiH, dok Hrvatska skriva 110 pravomoćno osuđenih bjegunaca iz BiH. Kako bi se takvom poigravanju sa zakonom stalo na kraj, iz BiH su najavili usuglašavanje izmjena i dopuna međunarodnih ugovora sa Hrvatskom te sa Srbijom, u kojoj se skriva oko 100 bosanskohercegovačkih bjegunaca. Kako je najavljeno iz Ministarstva pravosuđa BiH, susjedne zemlje već od prosinca ove godine ne bi trebale biti sigurne oaze za kriminalce.

"Potpisivanjem ugovora između dvije države bit će riješeno pitanje izvršenja zatvorske kazne za pravomoćno osuđene osobe koje su nakon izricanja presude u jednoj državi pobjegle u drugu čiji su državljani. Iz BiH su nakon izricanje pravomoćne presude pobjegle 282 osobe, od čega ih se 100 nalazi u Srbiji, 110 u Hrvatskoj i 13 u Crnoj Gori. Za 56 pravomoćno osuđenih osoba nemamo podatke gdje se nalaze", rekao je za Sarajevo-x.com Jusuf Halilagić, tajnik Ministarstva pravosuđa BiH te dodao kako se "izmjenama ugovora ukida princip `dobrovoljnosti` kod izvršenja kaznenih sankcija, jer je do sada bilo definirano da osuđene osobe za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju suglasnost“.

Među najpoznatijim prebjezima iz BiH u Hrvatsku i obrnuto su bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, Branimir Glavaš, riječki kardiokirurg Ognjen Šimić, prevarant Blaž Petrović, pljačkaš sesvetskog Getroa Željko Vrbat te bivši direktor Zavoda PIO/MIO i član Predsjedništva HDZ BiH Ivan Bender.

Pročitajte više