U Rijeci predstavljen prijedlog građanskog odgoja za srednjoškolce

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

PRIJEDLOG kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja u srednjoj školi, koji se u pilot-fazi provodi u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, predstavljen je u srijedu u Rijeci, a bit će predložen Agenciji za odgoj i obrazovanje kako bi postao izborni predmet u školama.

Program "Škola i zajednica" (ŠIZ) predstavljen je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a namijenjen je učenicima drugih i trećih razreda srednjih škola i gimnazija.

 

Na izradi ovog kurikuluma sudjelovali su Sveučilište u Rijeci, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i spomenuta riječka gimnazija.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija napomenula je kako su inicijativa te program građanskog odgoja i obrazovanja nastali u Rijeci - Sveučilište je pokrenulo rad na konceptu građanskog odgoja za srednje škole, svjesno da postoji očiti deficit u demokratskim kompetencijama među mladima.

"Osjećali smo dužnost i obavezu da nešto učinimo na tom području", rekla je rektorica riječkog Sveučilišta. Pri izradi su, naglasila je, slijedili najbolje prakse u Europi i svijetu, a u ime Sveučilišta na izradi sudjeluje njegov Centar za studije mira i konflikata.

U pilot-projektu sudjeluje 15 učenika trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije. Ravnateljica gimnazije Jane Sclaunich kazala je kako je riječ o aktivnom učenju gdje učenici sudjeluju u stvaranju programa, odnosno biraju teme kojima će se baviti i istražuju ih. "Ne postoji alternativa demokratskom građanstvu", rekla je.

Građanski odgoj i obrazovanje kao izborni školski predmet

S obzirom na to da je kurikulum predstavljen predstavnicima drugih srednjih škola s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, organizatori očekuju kako će od sljedeće školske godine još nekoliko škola i gimnazija pokazati interes za sudjelovanjem u projektu.

Program građanskog odgoja za srednje škole nazvan "Škola i zajednica" (ŠIZ) upotpunit će se temeljem iskustva pilot-projekta u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji te će se izraditi priručnik. Nakon još jedne školske godine, tri će institucije koje sudjeluju u stvaranju kurikuluma ŠIZ predložiti program Agenciji za odgoj i obrazovanje kako bi postao izborni predmet.

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić naveo je da su pokrenuli ovaj postupak kako bi približili školu zajednici i zajednicu školi.

Aktivirati učenike na djelovanje u zajednici, na prihvaćanje različitosti

Naveo je kako bi se program odvijao 70 sati godišnje, odnosno po dva sata tjedno. Ciljevi su, istaknuo je Jokić, da se učenici aktiviraju na djelovanje u zajednici, razviju društvene vještine, empatiju i prihvaćanje različitosti.

Na početku godine učenici biraju problem iz svoje okoline kojim će se baviti iz područja poput kulture i medija, fizičke aktivnosti i sporta, zdravlja, demokracije i civilnog društva, migracija, urbanizma i stanovanja, društvene jednakosti, ekonomije, okoliša ili ljudskih prava.

Nakon što promisle o tom pitanju, učenici će istražiti što više aspekata, steći osobno iskustvo o tome te predložiti rješenja, kazao je Jokić.

Pročitajte više