U Rumunjskoj otkriven fosil prethistorijskog "zdepastog zmaja"

ISTRAŽIVAČI fosila su u Rumunjskoj otkrili ostatke dinosaura predatora sa dvostrukim srpolikim kandžama, za kojega se pretpostavlja da je živio prije 70 milijuna godina, na samom kraju razdoblja velikih reptila.

U članku objavljenom u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy of Science" navodi se da je pronađeni reptil bio daljnji rođak velociraptora, koji je imao samo jednu kandžu, te da je bio mesožder koji je živio u razdoblju kasne krede. Zbog svoje specifične građe i veličine koju istraživači uspoređuju sa veličinom "gigantskog purana", reptil je dobio naziv Balaur bondoc, odnosno "zdepasti zmaj".

Reptil koji bi mogao izmijeniti dosadašnji pogled na evoluciju pojedinih vrsta na tlu Europe

Rumunjski i američki znanstvenici, koji su zajednički proučili skelet novootkrivenog reptila, potvrdili su da je ovo prvi potpuni kostur dinosaura predatora iz rog razdoblja koji je živio na području današnje Europe, te da bi on mogao otkriti neke druge pojedinosti o razvoju reptila i dinosaurusa na tlu Europe, ponešto drugačije od do sada poznatih.

Znanstvenici, naime, tvrde da je prije oko 70 do 65 milijuna godina područje Europe izgledalo kao svojevrsni arhipelag otoka između kojih je bilo more, čija je razina bila značajno viša nego danas. Stoga su i reptili, koji su živjeli na izoliranim, udaljenim otocima, razvili neke specifičnosti karakteristične za područje na kojem su živjeli, te da su dinosaurusi koji su živjeli na manjim otocima bili značajno manji i primitivniji od rođaka koji su živjeli na kopnu. No novopronađeni "zdepasti zmaj" Balaur bondoc ima karakteristike i jedne i druge vrste, odnosno i naprednije i primitivnije vrste dinosaurusa, te se ne uklapa u dosadašnje poznate obrasce razvoja. 

Prema građi tijela, iako je živio na relativno izoliranom dijelu Europe, "zdepasti zmaj" razvio se u vrlo čvrstog reptila, čija je prednost bila snaga a ne toliko brzina, te je snažnim dvostrukim kandžama bio sposoban uloviti i oboriti životinju znatno veću od sebe. Posebno je zanimljivo da su istraživači na istom prostoru pronašli ostatke značajno manjih vrsta dinosaurusa koji su se hranili isključivo biljem i koji se u potpunosti uklapaju u dosadašnji poznati obrazac primitivnijih oblika pojedinih vrsta na izoliranom otočnom području.

Pročitajte više